Od rána nás doprovázelo dost divné počasí. Sice nebyla zima, ale cestou trochu mrholilo z inverze, která se držela nad krajinou a nevzbuzovala zrovna dobrou náladu.

Přesto se rekordních 117 běžců postavilo na start v Přáslavicích nedaleko Olomouce a nenechali si zkazit počasím hezký zážitek z příjemného a dobře zorganizovaného závodu.

Tomáš Blaha utekl po obrátce

Tříčlenná skupinka nejlepších vytrvalců na startu se držela pohromadě až do obrátky v Daskabátech. Tam z mírného kopce práskl do koní Tomáš Blaha /AK Asics Kroměříž – 29:49,58/ a nechal soupeře za sebou. Chvíli se s ním držel Petr Kučera /KES Buk – 30:10,39/, který díky tomu tak utrhl obrovské překvapení závodu, cyklistu Martina Boráka z Libiny /30:19:46/.

Petra Kamínková si slušně zatrénovala

Je jasné, že Petra Kamínková /BEST4RUN – 32:06,14/ je úplně někde jinde než její soupeřky a proto si v rámci tréninku odběhla závod s nejlepšími muži. Mimochodem, v absolutním pořadí skončila desátá. Neuvěřitelné, jak jí to lítá.

Se značným odstupem proběhla cílem druhá Zuzana Kročová /SK Hranice – 34:21,66/, která má letos skvělou formu. Třetí místo pak po souboji s Jitkou Fojtkovou /Liga 100 Olomouc – 36:29,46/ vybojovala Jana Matějíková /Liga 100 Olomouc – 36:16,58/.

Na Olomoucku se závodům daří

Šestý ročník Běhu svaté Kateřiny v Přáslavicích nedaleko Olomouce, připravili společně TJ Liga 100 Olomouc se zdejším obecním úřadem. Je nutné podotknout, že u zrodu a veškeré organizace tohoto závodu stojí tradiční účastník běžeckých soutěží na Olomoucku Jarda Bronec.

Samozřejmě byl tento závod také zařazený do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a to jako 55 v pořadí celé soutěže, která má pro letošní rok 57 akcí. O body se bojovalo na okruhu v obci a poté na cyklostezce směrem na Kocourov a zpět, kde běžci nakroužili celkem 8,6 km, než se dostali zdárně do cíle.

V okolí Olomouce je řada závodů a všechny mají vysokou návštěvnost. Je vidět, že je tam o běhání enormní zájem.

Počasí nakonec tak hrozné nebylo

Překvapivě se nakonec vesměs všem běželo dobře. Přece jen nefoukal vítr a zima až tak velká nebyla. Dokonce se ve vysoké inverzi ani špatně nedýchalo, tak byly k vidění velmi dobré výkony.

„Zrychlil jsem po obrátce,“ přiznal taktiku Tomáš Blaha, „z kopce jsem dal kilák dost pod tři minuty a to už pak stačilo. Ale i tak jsem se cítil dobře, mohl bych přidat třeba ještě v závěru. Sil bylo dnes dost.“

„Ten Tomův trhák byl zdrcující,“ konstatoval v cíli Petr Kučera. „Na takový fofr teď nemám, ale jinak jsem spokojený.“

„Nechápu, jak mohli Tomáš s Petrem tak zrychlit po obrátce,“ kroutil hlavou Martin Borák. „To snad ani nejde takhle rozkmitat nohy. Toto prostě neumím.“

„Cítím se po návratu z termálních lázní výborně a dnes to bylo poznat,“ řekla mi Petra Kamínková. „Pořád mě překvapuje, jak mi to stále běhá. A to fakt už tolik netrénuji.“

„Nevěděla jsem, co mám od sebe dnes čekat,“ prohlásila u auta, neboť jsme stáli vedle sebe, Zuzana Kročová. „Jenže se to najednou rozběhlo a na trati jsem neměla žádný problém. Držela jsem si své tempo a nestálo mě to žádné velké úsilí.“

„Hodně mě bavilo, jak jsme se s Jitkou pořád předbíhaly,“ usmívala se spokojeně Jana Matějíková: „To má pak závodění úplně jiný náboj a mám ze svého výkonu radost.“

A radost měli myslím všichni běžci na startu. Ale hlavně pak ta zábava v cíli.

Prostě takové jsou malé závody v okolí velkých měst. Plné srandy a kamarádské pohody. A o to tu jde především.

Celkové výsledky

Výsledky muži/ženy

Výsledky – kategorie