Oba tu ve zdejším Podzimním běhu lyžařů, jednom z nejhezčích přespoláků v zemi vůbec, získali už své páté triumfy. A tím změnili historii. Obik a spol. budou muset přepsat svoji kroniku, která právě vyšla na počest 61. ročníku.

Na Vávrově palouku se vítal příchod zimy. Sluníčko svítilo nádherně, ale teploměr ukazoval jen dva nad nulou a když chvílemi mizelo za mraky, byla fakt kosa! To mezi stromy aspoň neprofukovalo, i když zase tolik bláta už roky nebylo!

Už od rána měly dětské závody, hromaďáky, báječnou atmosféru. Odlišnou než intervalové souboje dospělých. Ale i tady se odehrávala dramata, třeba mezi padesátníky rozhodla jediná vteřina, což aktéři zvěděli až dávno v civilu s cenami v náručí.

Petr Pechek vyhrál popáté (2008, 10, 11, 12, 17), Kamila Gregorová má dvě výhry ze čtyřky (2009 a 2011) a třetí z osmičky (2013, 16 a 17), tu běhají ženy po dvouleté zkoušce na konci osmdesátek až posledních pět let.

Nezdolný Pechek měl v nohou sobotní mistrovství republiky v přespolním běhu v Dlouhoňovicích, kde skončil desátý. „Cítím to, ne že ne,“ přiznal český maratonský šampion, však už mu je pětatřicet. Za traťovým rekordem Jana Procházky na „optimalizované“ trati od roku 2007 zaostal minutu a půl.

„Zpočátku to šlo, ve střední části jsem se trápil a měl i problém s motivací. Ale v závěru jsem se zase docela rozběhl. Cením si vítězství, mám to tady moc rád,“ říkal muž, stále hájící barvy domovské Úpice.

Jan Ferdinand Polášek z MFF UK z druhého stupně vítězů jen hrozil: „Počkej, příště!“ Ale minuta deset, to bude muset ještě hodně přidat, stejně jako teď třetí Antonín Semerád z Kotlářky, o dalších čtyřiadvacet vteřin zpět.

Ukázali se i vodáci, bývalý medailista ze světových šampionátů Jan Andrlík přivezl své obávané nadupané sparťanské svěřence, čest rodiny Hilgertů z divoké vody hájil (a statečně) tentokrát jen Luboš mladší, syn olympijské vítězky.

Širokou sportovní rodinku doplnil i havajský ironman Jan Jakubíček nebo kaskadérka a „bootcamperka“ Hanka Dvorská, která pořádá už v sobotu stále věhlasnější Koloběh z Řípu do Prahy. A na svůj nejoblíbenější kros dorazil i světový kardiochirurg, už za rok 70letý Jan Pirk i se synem Tomášem. „Neběželo se mi dobře, jsem po chřipce,“ rmoutil se cestou z cíle.

Ženy mají jako hlavní trať čtyřku, kde obhájila loňské prvenství Hana Randáková ze Slavie (18:12) o téměř dvě minuty před sparťanskou kanoistkou Štěpánkou Sobíškovou a Zuzanou Kynclovou z Velkých Popovic.

Na velké osmičce (jen pro zdatné ženy) dominovala jasně Kamila Gregorová z Mizuna. Časem 32:22, kterým překonala svůj vlastní traťový rekord o 8 vteřin, by se zařadila na devátou pozici mezi muži! I když i ona měla za sebou sobotní mistrák, kde doběhla devátá.

Podzimní běh lyžařů staví vstupní bránu do zimy i tím, že je důstojným finálovým podnikem Pražského běžeckého poháru. V přímém souboji hlavních uchazečů těsně o 26 vteřin zvítězil Filip Peřinka (8.) před Antonínem Rektorem (9.) – do celkového pořadí však bral více Rektor jako vítěz čtyřicátníků než osmý mladík Peřinka.

V ženám započítávané čtyřce se vyhoupla nejvýš celkově pátá Katarína Třísková, ve své věkové kategorii druhá. Žebříčky najdete na www.sportt.cz, ještě se jim budeme věnovat podrobněji. Chystá se vyhlášení výsledků a předání odměn za celý ročník 2017!

Kompletní výsledky Podzimního běhu lyžařů najdete na výsledky.iron­time.cz