Zima se blíží, dny se začínají pomalu zkracovat, a tak není jednoduché stihnout po práci vyběhnout ještě za světla. K tomu častá inverze, mlha a mráz. Jak se nabudit k běhání i v těchto nepříjemných podmínkách?

Nejhorší je dostat ven ze dveří nebo donutit si vůbec obléknout běžecké boty. Když už se vám to podaří a přiběhnete zpátky domů, určitě máte ten dobrý pocit samolibé hrdosti, že jste měli silnou vůli a vyběhli. Protože každý běh je lepší, než žádný.

Běhání v zimě může znamenat pro každého něco jiného. Pro ambiciózní běžce to je čas budování vytrvalosti a tréninkového základu pro jarní a letní závodní sezónu, pro jiné je zimní běhání způsobem, jak si udržet letní postavu. Co motivuje vás k běhání v zimě? Pokud v tom máte jasno, mnohem snadněji si můžete naplánovat zimní tréninky, přinášíme vám 10 tipů, které vám mohou pomoci s motivací a s dosažením vašich běžeckých cílů, když je venku tma a zima.

1. Běhejte uvnitř. První bod je trošku paradoxní, ale pokud je venku smog nebo náledí, už to není o motivaci nebo slabé vůli, ale o zdraví. V těchto časech je mnohem příjemnější zajít do fitness centra a odběhnout si svůj trénink na běžeckém páse. Můžete také vyzkoušet ekliptický trenažér, který napodobuje běhání bez zatížení kloubů.

2. Registrujte se na závody. Využijte místní malé zimní běžecké závody jako krátkodobé cíle a způsoby, jak si udržet motivaci. Mohou posloužit také jako rychlé tréninky. Ve městech se běhají Winter Runy, na vesnicích zimní krosy, v Brně mají dokonce zimní běžecký pohár a závod každý týden. Pro udržení dlouhodobé motivace se již teď můžete registrovat na řadu velkých jarních a letních závodů. Nechce se vám jít běhat? Vzpomeňte si, že v dubnu běžíte půlmaraton a ten zadarmo nebude.

3. Najděte si běžeckého parťáka, kamaráda nebo psa. Anebo se rovnou přidejte do nějakého běžeckého kroužku, klubu či týmu. V Ostravě pořádají společné výběhy třeba Černé plíce nebo Běžecká škola Ostravy-Jihu, v Brně Běžecký klub Brno a v Praze 3, 4, 5, 6, 7 nebo 14. Běhání s parťákem je vždy příjemnější, nejen v zimě. Hlavně je však bezpečnější a tak zejména mnoho běžců něžného pohlaví vypustí svůj večerní běh, protože se při něm necítí bezpečně. Při běhání s pejskem zase mnohem rychleji ubíhá čas, a když se vám zaběhne za sličnou fenkou, pak naskakují i kilometry.

4. Připomínejte si své cíle. Ať už to je udržení si váhy, fyzičky nebo natrénování na závod, je důležité si své cíle připomínat právě ve dnech, kdy na běhání nemáme skoro vůbec chuť. Nalepte si samolepky na zrcadlo, na dveře nebo ještě lépe na ledničku!

5. Zavažte se, že budete fit. Sami sobě, jinak to nepůjde. Uvědomte si, že být v dobré fyzické kondici i psychickém rozpoložení je to, co opravdu chcete a běhání je prostředek, jak toho dosáhnout. Mnohdy to ve vás hlodá, jít běhat nebo se na to dneska vykašlat? Zavázejte se, že vždycky, když budete mít tuhle myšlenku a nebudete vyloženě zranění, půjdete vždycky běhat, protože pokaždé, když se tak rozhodnete, posílí to vaši vůli pro příští rozhodnutí.

6. Připravte si plán B pro špatné počasí. Buď můžete běhat na páse uvnitř, nebo si zvolte úplně jiný neběžecký aktivní program, když to venku opravdu nejde. Jiná aktivita vám také prospěje, ať už to je plavání, posilovna nebo jóga. Co když máte zítra mít volný den a ono se má konečně po týdnu zimy udělat krásně a vysvitnout slunce? Nebojte se přehodit si tréninky a přizpůsobit si je počasí.

7. Vždy si připravte oblečení na běhání již večer. To platí obzvlášť, když se chystáte jít běhat brzy ráno před prací. Nejlepší je, když ráno vůbec nemusíte přemýšlet a jen na sebe natáhnete připravené ponožky, elasťáky, triko, bundu a můžete vyběhnout. Šetří to čas, ale také se již večer mentálně připravíte na to, že ráno prostě běhat půjdete.

8. Běhejte ráno. Nemusíte být ranní ptáče, ale i to se dá naučit. Ranní běh vás probere, nastartuje metabolismus a hlavně vaši náladu. Vyběhněte na východ slunce, to je zážitek. Ráno za sebou ještě nemáte žádné starosti, nad kterými byste museli při běhu přemýšlet, a odpoledne vám do vašeho tréninku s větší pravděpodobností něco vleze.

9. Dejte si odměnu. Připravte si krátkodobé i dlouhodobé odměny za vaši silnou vůli běhat a dodržení běžeckých cílů, které jste si vytyčily. Zajděte si na masáž, večeři v restauraci, kupte si něco pěkného z běžecké módy.

10. Investujte do dobrého oblečení a čelovky. Buďte připraveni na velký mráz nebo jarní břečku, mít kvalitní běžecké oblečení i do takové nepohody je velká výhoda, která vám dodá motivaci. Minimálně takovou, že si řeknete „když už jsem za to dal tolik peněz, tak to musím využít a jít běhat.“ Na večerní běhy se hodí čelovka a oblečení s reflexními prvky, proti chladu a větru jsou dobré šátkové tunely na krk nebo návleky na kotníky.