Poněkud studený vzduch přivítal na 130 běžců ve Zlíně Přílukách, kde v průmyslové zóně připravili pořadatelé opět tradiční Mikulášský běh. Přesto, že se teplota pohybovala kolem dvou stupňů, tak nakonec to špatné podmínky pro závod vůbec nebyly. Také se běželo poměrně rychle na zdejší přece jen nepříliš rovné trati, což dokazují dosažené časy.

Tomáš Navrátil si dirigoval závod podle svého

Po startu závodu se vytvořila v prvním kole několikačlenná skupina běžců, ve které si velmi dobře takticky počínali Tomáš Navrátil /AK Kroměříž – 32:43/ společně s orientačním běžcem Liborem Černockým /OOB TJ Slovan Luhačovice – 33:00/.

Postupně všechny soupeře setřásli, ale ve třetím kole se na ně dotáhl Jiří Matoušek ze Seničky /32:55/. V tom okamžiku nasadil k trháku Tomáš Navrátil a vypracoval si náskok, který pohlídal až do cíle. Jirka Matoušek se pak vezl za Liborem Černockým, v cílové rovince ho přespurtoval a doběhl si pro druhé místo.

Markéta Knapová utekla všem ženám brzy po startu

Skvělá orientační běžkyně Markéta Knapová /Alfa tri team – 39:05/, účastníce Světového poháru a Mistrovství světa v orientačním běhu, vyrazila hned po výstřelu dopředu a v podstatě si držela své tempo až do cíle.

Zdatně jí ovšem sekundovala Zuzana Kročová /SK Hranice – 39:15/, která vystupňovala ve třetím kole své tempo a dotáhla se až na deset vteřin za Markétu.

Třetí pak doběhla již s propastným rozdílem Věra Vystrčilová /Kes Buk Team – 44:26/.

Mikulášský běh ve Zlíně se běžel již po třicáté

Tradice Mikulášských běhů sahají všude u nás až do minulého století a stejně tak je na tom i závod ve Zlíně. 30. ročník, to už je taky slušná porce roků práce za lidmi, kteří se kolem běžeckých závodů na zlínsku pohybují. Pořadatelem jsou Běhy Zlín, takže jde jako obvykle o Jirku Prokopa a jeho partu kamarádů, kteří nesou zdejší běžecký seriál na svých bedrech.

A že se jim to daří, je vidět nejen na počtech běžců, kteří na zdejších akcích startují, ale i na celkové účasti v běžecké soutěži vytrvalců pro letošní rok.

Mikulášský běh do ní samozřejmě patří a jeho trasa vedla ve třech okruzích po silnici se startem a cílem u fotbalového stadiónu ve Zlíně Přílukách. Celková délka byla 10 km a děti pak startovaly ve svých dětských bězích v okolí zdejšího sportovního areálu.

Po trati se potuloval i Mikuláš

Mezi běžci se objevil také Mikuláš a s rohy jeden čert, ale jinak to všichni vzali vážně, alespoň to tak vypadalo. Nakonec i ten Mikuláš finišoval, až se mu z berly kouřilo.

„Chtěl jsem dnes vyhrát,“ přiznal se mi Tomáš Navrátil. „Měla tu se mnou běžet i přítelkyně, ale onemocněla, tak jsem chtěl zvítězit aspoň pro ni. Jen jsem si na trati kontroloval čelo, ale jakmile jsem viděl, že se na nás dotáhl Jirka Matoušek, věděl jsem, že by to nemuselo skončit dobře a hned jsem zrychlil, abych s ním pak nemusel finišovat. A ten náskok jsem si pak už jen pohlídal do cíle.“

„Začal jsem volněji, přece jen jsem dlouho netrénoval a teď teprve začínám,“ smál se spokojeně Jiří Matoušek. „A možná to bylo daleko rozumnější, než jak jsem běhával dřív. Šlo to dobře a měl jsem pak dost sil i na finiš.“

„Zkusil jsem v závěru ještě zrychlit,“ konstatoval Libor Černocký. „Zvedl jsem tempo o pět vteřin na kilometr, ale Jirka nasadil k finiši v posledních metrech a na to jsem už neměl.“

„Teď už je orientační běh i o správné technice běhu,“ přitakala k mé pochvale za její téměř dokonalé běžecké představení Markéta Knapová. „Sice se mi na silnici moc nechtělo, ale slíbila jsem to pořadatelům a tak to nešlo nesplnit.“

„Dnes to bylo docela drsné trápení,“ kroutila hlavou Zuzana Kročová. „Pro mě to je nepříjemná trať, nemohla jsem se rozběhnout a spíš jsem to dnes oddřela, než odběhla.“

Je pravda, že těch běžců, kterým to dnes ve Zlíně moc nesedlo, by se našlo víc, ale to je tak vždycky. Někdy to prostě běží, jindy ne. A nejde za tím vždy hledat nějakou chybu v tréninku či metodice. Stačí se špatně vyspat a je to.

Tak je lepší si s ničím nelámat hlavu a prostě běhat a závodit dál. Stejně chleba levnější nebude, kdy vám to poběží.

Výsledky