Ráno nás doprovázel cestou do Moravského Berouna déšť a teplota se držela nad nulou. Přesto borce na trati závodu nečekala žádná příjemná procházka, protože po předchozí sněhové nadílce se na silnici místy vytvořily ledové plochy, které pod deštivým přívalem slušně klouzaly.

Nedalo se na takový podklad ani pořádně obout, protože víc jak půlka trati pak už byla bez sněhu a ledu, jak to všechno voda smyla. Někdo běžel v silničkách, jiní v krosovkách, další s nesmeky a byli tam i tací, co nazuli hřebové boty pro orientační běh. A nebylo jich málo.

Martin Ocásek má skvělou formu

Kdykoliv se Martin Ocásek z Krnova /34:59/ objeví na startu závodu, což ovšem není tak často, vždy je z toho skvělý výkon a v poslední době i vítězství. Také v Moravském Berouně všem soupeřům hodně rychle utekl. Za ním bojoval jen sám se sebou a s časem Pavel Dvořák /Biatlon Prostějov – 36:27/ a v pohodě si doklusal pro druhé místo.

Třetí pak po velmi dobrém výkonu proběhl cílem Roman Janeček /Caramba Team – 37:45/.

Lucie Vikartovská neměla konkurenci

Extraligová běžkyně, která letos přestoupila z Pardubic do Vítkovic, Lucie Vikartovská z Vrbna pod Praděděm /19:39/ si trať jen tréninkově proběhla a lehce vyhrála.

Za ní se do cíle na druhém místě dostala Marie Delingerová /Fortex Ski Moravský Beroun – 21:14/ a třetí pak poněkud překvapivě skončila Marie Hynštová /AK Drnovice – 23:36/.

Letos se běžel již 34. ročník!

Čas letí jako bláznivý. Tak se to dá tvrdit zejména na Silvestra. Nestačíme se otočit a další rok je fuč. Proto běžci vždy vyráží na oslavu konce roku závodit a pořadatelé těchto akcí jim rádi vycházejí vstříc.

Nejinak je tomu i v Moravském Berouně a zde se běhá už dlouho. Opravdu dlouho. Již 34. ročník zdejšího Silvestrovského běhu uspořádali letos Město Moravský Beroun a TJ Granitol, oddíl lyžování. Je ovšem nutné konstatovat, že vedení města poskytuje závodu obrovskou podporu. Paní starostka Ing. Zdenka Szukalská pak nejen závod odstartovala, ale i při vyhlašování nejlepších běžců a běžkyň všech kategorií osobně všechny dekorovala. To je pak radost s takovým zájmem města něco pořádat. A že se to v Berouně daří, o tom není sporu.

Pro muže je zde připravená obrátková 10 km trať po silnici, ženy pak běží pět kilometrů. Děti a mládež pak běží spolu a podle kategorií se otáčí na obrátkách pro své trasy, které jsou ale delší, než je obvyklé, protože závody pořádají lyžaři a u nich je to zvykem.

Se zimou se zde musí počítat

Je to tak. Město leží již dost vysoko a nedá se čekat, že by zde na Silvestra kvetly zrovna fialky. To tvrdím vždycky a jezdím tam již řadu let. Letos nás přivítalo sice vlhko a teplo, ale na trati čekal místy sníh a led. Prostě v Moravském Berouně to není nikdy procházka růžovým sadem, ale běžci jsou tvrdí lidé, ty jen tak něco nepřekvapí.

„Snažil jsem se běžet rychle,“ řekl mi v sále po závodě Martin Ocásek. „Alespoň tak, co mi terén dovolil. Ale nikdo mě nenutil k vyššímu výkonu, tak jsem závod po obrátce jen tempově doběhl.“

„Na třetím kilometru mi Martin utekl a nedokázal jsem ho stahovat,“ přiznal se mi Pavel Dvořák. „Proto jsem se soustředil jen na pohlídání druhého místa.“

„Výkon horší jako loni, ale je fakt, že dnes byl těžší terén,“naznal Roman Janeček. „Ovšem umístění je o dost lepší, tak jsem spokojený.“

„Nedalo se na ten sníh a led pořádně obout, proto jsem šla víc opatrně. Přece jen to místy dost klouzalo,“ usmívala se dobře naladěná Lucie Vikartovská. „Navíc jsem běžela sama, tak to byl takový kvalitnější trénink.“

„Začínám po nemoci hodně zvolna. Vůbec jsem nevěděla, co to se mnou udělá. Pořád jsem v poslední době nemocná, tak už se nemůžu dočkat toho, až zima skončí a konečně se to srovná,“ trochu posmutněle mi sdělila Maruška Delingerová.

„Konečně jsme tady měli svoji kategorii,“ pokývala spokojeně v cíli hlavou Marie Hynštová. “To se pak hned jinak závodí, když neběžím s holkami skoro o třicet let mladšími.“

A co říct na závěr? Snad je tohle. Jedna velká parta spokojených lidí si poslední den v roce užila naplno a to je ten nejlepší předpoklad pro úspěšné zahájení Nového roku. Tak se držte a ať vám vyjde všechno, co si jen přejete!

Výsledky