Vítěz letošní ankety o nejlepšího orientačního běžce Vojtěch Král vyhrál jubilejní 30. ročník Silvestrovského běhu v Kostelci nad Orlicí. Šestikilometrovou silniční trať s necelým stometrovým součtem stoupání dal v sólo běhu za 20:01. Vojta zde vyhrál již v roce 2015, kdy zapsal 19:21.

V soutěži žen obhájila prvenství Denisa Myslivcová z Lípy nad Orlicí – 25:38. Celkově byla na devatenáctém místě.

Kostelecký běh má profil horského závodu. Po startu mírné stoupání a hned krátký seběh, v opačném gardu se dobíhá tento kilometrový úsek do cíle, a pak následuje okruh s téměř dvoukilometrovým výběhem. Následuje půlkilometrový strmý seběh a pak necelé dva kilometry mírného klesání. Letos závod proběhl za doslova jarních teplot, trať suchá.

Druhý proběhl cílem pravidelný bedničkář tohoto závodu, a i vítěz z roku 2011, Petr Nechvíl z AC Coceň za 20:34 a třetí byl ústeckoorlický David Bílek za 20:41.

Celkově čtvrtý byl nejlepší z kategorie nad 40 let Míra Vítek z Dlouhoňovic. Za mlada i český šampion v půlmaratonu zapsal 20:57. Hned za ním doběhl Miloš Kratochvíl z pardubické Hvězdy – 21:28, který je časem pod 19 minut traťovým rekordmanem. „Jo tehdy to byl souboj se špičkovým orientakem Rudou Robkem,“ zavzpomínal v cíli Kraťa. Třetí v této kategorii byl padesátník Mojmír Svoboda z Hvězdy – 21:58.

V ženách byla druhá Helena Zigová za 26:57, celkově na 29. místě, a hned za ní a třetí Terezka Šedová ze Srubů – 27:02. Čtvrtá, stejně jako vloni, byla její maminka Jana za 27:37, která bude v novém roce soutěžit v kategorii nad 45 let.

Startujících bylo sice méně jak vloni, ale kvalita všech byla vysoká. I poslední dal tuto náročnou šestku hluboko pod 36 minut, kdežto před rokem šlo několik závodníků přes 40 minut.

Už ne jako aktivní závodník, ale jako divák, nechyběl místní osmdesátník Otakar Svatoš. „Zdraví mi nedovolí startovat, rád bych si trať alespoň rychle prošel jako dřív, ale nejde to. Tak jsem se přišel mrknout na bývalé soupeře.“