Nový rok je pro mnohé z nás pevně spjatý s předsevzetími, které nás mají motivovat dosáhnout vyšší cílů, případně stát se v některém směru (nebo třeba ve všech) lepším člověkem. Ale když dojde na novoroční běžecká předsevzetí, jsou věci, které bychom si měli naopak raději zakázat.

1. Počítat kalorie

V krátkodobém horizontu sice může vést počítání kalorií k úbytku na váze, z dlouhodbého hlediska to ale není nic, co by se dalo vydržet. Na zdravý stravovací režim snáz než naprostým eliminováním některých potravin (nebo kalorií) z jídelníčku najedete postupným nahrazováním nevhodných potravin jejich zdravějšími variantami.

2. Chtít uběhnout maraton, abyste zhubli

Abyste mohli pořádně trénovat, musí mít vaše tělo dostatečné množství energie. Dieta během přípravy na maraton je skvělým podhoubím pro rozvoj symptomů z přetrénovaní a potenciální zranění.

3. Snažit se splnit všechny roční cíle naráz

Na vašem seznamu novoročních předsevzetí a plánů se může objevit celá řada rozmanitých položek: můžete chtít překonat osobní rekord, nebo si zkusit zaběhnout nějaký přespolní závod, případně se pokusit o první (ultra)maraton. Ať už jste si pro sebe nachystali cokoliv, je holý nesmysl snažit se odškrtnout všechno co nejdříve. Rozložte si je pečlivě do celého roku a nezapomeňte na odpočinek a regeneraci.

4. Pokoušet se o osobák bez náležité přípravy

Pokud jste si jako jeden z cílů (anebo jen jediný cíl) nového roku stanovili dosažení osobního rekordu, pamatujte na to, abyste měli dostatek prostoru zařadit do tréninku potřebné intervalové běhy. I v případě, že se chtete zlepšit na kratší distanci, jeden dlouhý, pomalý výběh týdně vám určitě neuškodí.

5. Přeběhávat chronické bolesti

Pokud se můžete přetrhnout s protahováním a o masírování pěnovými válci se vám už i zdá, a přesto vás nepřestává trápit nějaké bolavé místo, je na čase vyrazit za fyzioterapeutem. Chronická ztuhlost je totiž často předmostím zranění.

6. Protahovat se před každým během

Statické protahování (kdy v protažení setrváváte 20–30 vteřin) před během je jedno velké ne-ne. Zařaďte místo něj do tréninku dynamické rozehřátí s prvky běžecké abecedy.

7. Radikálně změnit obutí

S nepřebernou nabídkou bot – a celou řadou nových modelů, které se každoročně objeví – je těžké odolat pokušení zkusit něco nového. Nezapomeňte si pořádně prostudovat specifikace nového modelu. Pokud byste příliš rychle přešli od velmi malého dropu k velkému, nebo naopak, koledovali byste si o zranění.

8. Nezkoušet vůbec nic nového

Pokud běháte pořád stejné vzdálenosti ve stejné dny a chodíte na stále stejné závody, zkuste něco trochu nového. Přihlaste se na závod, který pro vás bude skutečnou výzvou, podívejte se po nových běžeckých přátelích nebo vyzkoušejte nové prvky v tréninku.

9. Být kritický při pohledu do zrcadla

Je snadné soudit se příliš přísně, když máte pocit, že nejste dostatečně „ve formě“ nebo jste poslední závod nezaběhli „dostatečně rychle“. Ať už vám vnitřní hlásek před zrcadlem našeptává, že nejste „dost“ z jakéhokoliv důvodu, bez milosti ho vyžeňte a soustředte se na to, co vás činí jedinečnými.

10. Nechat si cíle pro sebe

Podělte se o své cíle a ambice s pár nejbližšími přáteli. To, že své cíle vyslovíte a vezmete tak na sebe veřejně zodpovědnost za jejich splnění, je první krok k jejich úspěšné realizaci.