Kamil Krunka sice patří mezi elitní východočeské vytrvalce, ale na téměř domácím (Kamil je z Náchoda) Novoročním běhu v Červeném Kostelci na Náchodsku startoval poprvé a samozřejmě vyhrál.

42. ročník Novoročního běhu se tradičně uskutečnil první sobotu v novém roce. Letos chyběl obhájce prvenství a desetinásobný vítěz závodu Petr Pechek, který před Krunkou vyhrál Silvestrovský běh v Havlovicích.

Na členitém silničním okruhu za jarního počasí z Horního Kostelce přes Červený Kostelec okolo Devíti křížů a přes Rtyni v Podkrkonoší do cíle v Horním Kostelci, v této části čeká vytrvalce čtyřkilometrové stoupání, o délce 11,5 kilometru se součtem stoupání a tedy i klesání 250 metrů, dal Krunka jako jediný pod 40 minut – 39:51. Traťový rekord drží legenda závodu – Norbert Smuda z Polska, který také za typicky zimních podmínek dal 37:37 minuty.

Po startu tempo nakopl Kamilův oddílový kolega z SK Nové Město nad Metují Milan Vlček – druhý za 42:38. Třetí proběhl cílem Vladislav Dufka za 44:27.

Po roční pauze si pro šestý triumf v ženách přijela z Hradce Králové Taťána Metelková, celkově čtvrtá za 44:45.

Zázemí závodu byla tradičně v Základní škole v Horním Kostelci, kde bylo po závodě připraveno občerstvení, sprchy, vyhlášení výsledků a losování tomboly, cenu dostal každý. Oceněn byl i nejstarší účastník. Tentokrát to nebyl Standa Groh, ale pole uzavírající sedmdesátník Jirka Plecháček z Maratonstavu – 1:22:02. Tomu však musel toto ocenění vybojovat předseda Maratonstavu Karel Šklíba. Pořadatelé totiž jako nejstaršího závodníka vyhlásili borce, který místo roku narození uvedl svůj věk – takže z 39 let bylo ve výsledkách 1939. Pořadatelům nebylo divné, že „79 letý“ závodník doběhl na 18 místě v čase 50 minut.

Největší legendou běhu je jeho ředitel Hugo Frýba, který vyhrál úvodní ročníky a má absolvované všechny závody. Letos tento šedesátník zapsal 1:13:47. Hanka Vacková dala 31 start. Také šedesátnice – 1:06:59. Karel Šklíba nestartoval a zůstal na počtu třiceti. Josef Krátký zapsal 24 účast v řadě a s 22 následuje legendární Jarda Mazač z Police nad Metují.