Klíčovým prvkem pro běžecký výkon, aktivitu, životní energii i přirozené lidské tělesné, metabolické i hormonální pochody je železo. Tento prvek tvoří významnou část hemoglobinu a myoglobinu. Lidské tělo obsahuje zhruba 3 g železa, z něhož většina (67%), je vázána v hemoglobinu, 5% v myoglobinu a zbytek je uložen jako zásobní forma v podobě ferritinu či transportní forma v podobě transferinu.

Optimální hladina hemoglobinu v krvi dosahuje u žen okolo 115 g/l a u mužů zhruba 130 g/l. Metabolismus železa a jeho vstřebávání probíhá ve dvanáctníku v tenkém střevě. V krevním řečišti dochází k jeho oxidaci na trojmocnou formu působením ceruloplasminu (bílkovinou syntetizovanou v játrech). Pro správné vstřebávání železa je třeba dostatečný příjem kyseliny askorbové (vitaminu C), kyseliny listové a vitamínu B12.

DDD (denní doporučená dávka) železa pro rozdílné věkové kategorie:

  • DDD Fe pro děti do 1 roku 1 mg
  • DDD Fe pro děti do 3 let 0,77 mg
  • DDD Fe pro děti do 6 let 5 mg
  • DDD Fe pro děti do 10 let 10 mg
  • DDD Fe pro adolescenty a dospělé 18 mg
  • DDD Fe pro osoby se zvýšenou fyzickou zátěží, pro těhotné a kojící ženy 20 – 30 mg

Potraviny, které snižují vstřebávání železa v lidském těle:

Bohužel, některé potraviny, ať již mají všelahodnější chuť a jsme zvyklí je v každodenním životě konzumovat, mohou vstřebávání železa v lidském těle snižovat. Mezi tyto potraviny patří čočka, sója i obilné produkty (obsahující pro vstřebávání železa nepříznivé FYTATY), dále STAVELANY, káva a čaj (obsahujici POLYFENOLY). Mezi produkty obsahující nejnižší množství železa patří citrusy, kiwi, měkké sýry, živočišné tuky či jednoduchý cukr.

Příznaky anémie:

Typickými příznaky anémie a chudokrevnosti je bledá pokožka, únava, podrážděnost, dýchací problémy, dušnost, nepravidelný srdeční rytmus či zvýšená náchylnost k infekcím. Často může být anémie způsobena nadměrným užíváním určitých leků či se může projevit jako vedlejší příznak závažnějsích chronických onemocnení.

Pokud nedbáme na dostatečný přísun vitaminu B12, kyseliny listové a askorbové, můžeme časem zaznamenat značný pokles erytrocytů, hemoglobinu a červených krvinek, ačkoliv jsme zvyklí konzumovat železo i v “pilulkové formě”.

Potravina Obsah Fe [mg.kg-1]

  • Cizrna 60
  • Mák 80 – 115
  • Játra 84 – 153
  • Pórek 75
  • Ústřice 60
  • Čočka 70 – 110
  • Houby sušené 690
  • Ovesné vločky 38
  • Fíky 26
  • Švestky 20
  • Sušené droždí 175
  • Fazole 50 – 100
  • Vaječný žloutek 70
  • Kešu ořechy 50 – 67
  • Slunečnicová semínka 67

“Tvořit musíme vlastní krví” (Fridrich Nietzsche). Ačkoliv jsou naše práce, naše životní poslání, vztahy či sportovní výkony důležité, s trochou “kapky životní energie”, kterou lze dodat mnohdy pouze změnou stravy, si můžeme náš život vychutnat více a mnohdy i zvládnout snadněji “těžké životní situace” a náročné tréninky.