Sobotní podmínky, na leden skoro až neuvěřitelné, napomohly i Běhu na Hutích k hojnější účasti než to v posledních letech bývalo v posledních letech obvyklé. Sice foukal ledový vítr a teplota se pohybovala těsně nad nulou, ale tohle počasí bylo pro běh vcelku přijatelné. Proto se závodilo jako o život.

Lukáš Koudelka zvítězil ve finiši

Závod se od počátku vyvíjel příznivě pro Lukáše Koudelku /AK Drnovice – 23:31/, neboť si hlídal čelo tříčlenné skupinky vedoucích běžců, ve které běželi ještě Michal Šmída /Drahanský sport – 23:52/ a Jaroslav Martínek /Trisk Olomouc – 24:15/.

Již ve třetím kole odpadl Jarda Martínek a když se ve čtvrtém okruhu utrhl Michal Šmída, zdálo se být všechno jasné. Ovšem Lukáš Koudelka zabojoval. V poslední kole se dotáhl na vedoucího běžce a pak 500 metrů před cílem nasadil k drtivému finiši, díky kterému po zásluze zvítězil.

Lenka Hrabovská utekla všem ženám hned po startu

Lenka Hrabovská /AK Drnovice – 27:15/ již brzy po startu soupeřila jen s muži a v tempovém tréninkovém běhu se s přehledem doběhla pro vítězství.

Za ní se ovšem výborně držela Zuzana Hubáčková /Mattoni Freerun – 29:29/, která strojovým tempem vybojovala druhé místo. Třetí pak skončila veteránka, která už patří do jiných věkových kategorií, Marie Hynštová /AK Drnovice – 30:24/.

Karel Pikal je nezmar

Jinak se tento obdivuhodný organizátor závodů v okolí Olomouce a Náměště na Hané nedá ani nazvat. Již řadu let pořádá velké množství běžeckých, cyklistických a triatlonových závodů a to vše dělá sám. Neuvěřitelné, kolik je za ním práce.

Dva běžecké seriály, jeden cyklistický a do toho sem tam nějaký triatlon. Jen tam namátkou, třeba Běh na Hutích, o kterém je dnes řeč, se letos běžel po čtrnácté. Tak vidíte, kolik let se již Karel Pikal stará o sportovní vyžití široké veřejnosti.

A jak ho znám, tak jsem pořád víc přesvědčený, že ještě řadu let si nedá pokoj a bude neustále organizovat své závody dál. A to je moc dobře. Za to mu patří velké poděkování.

Běh na Hutích je okruhový závod, kde na pěti kolech naběháte 6,75 km. Navíc je trať vedená po dokonalé rovině, takž je možné se rozběhnout pořádně rychle. Ale tady jde stejně spíš o kvalitní trénink než o lámání rekordů. Proto sem také běžci jezdí. Aby si v partě stejně zapálených borců odtrénovali.

Dalo se běžet rychle

Díky přijatelnému počasí, jak jsem již v úvodu napsal, se dalo dnes ve Štěpánově běžet docela rychle. Sice foukal místy studený protivítr, ale to nebylo zase až tak hrozné. „Necítil jsem se před závodem vůbec dobře,“ kroutil hlavou v cíli Lukáš Koudelka.

„Jenže nakonec to běželo samo. Sice jsem musel stahovat náskok Michala Šmídy, který zkusil utéct, jenže to asi přepískl, protože jsem ho dokázal dotáhnout a pak už jsem mu jen nastoupil a podařilo se mi ho utrhnout. Náskok jsem si potom již jen pohlídal.“

„My se v Drahanském sportu věnujeme hlavně cyklistice,“ řekl mi při vyhlášení nejlepších běžců Michal Šmída. „Vyhrát jsem dnes nemohl, Lukáš je lepší,“ věnoval pak na závěr poklonu vítězi Michal.

„Už po prvním kole jsem viděl, že je to na mě moc ostré tempo,“ přiznal se mi Jarda Martínek. „Raději jsem pak zvolnil, abych se totálně nekousl. Mohl bych pak dopadnout hůř.“

„Doufala jsem, že se chytím některé skupinky chlapů a povezu se s nimi, dokud to půjde,“ řekla mi po proběhnutí cílem Lenka Hrabovská. „Jenže nakonec jsem stejně musela běžet sama, protože mi nikdo nestačil a já se jen pořád dotahovala na běžce přede mnou. Tak jsem z toho dnes měla vlastně rovnoměrný tempový trénink. Nikdo mi nijak moc nepomohl.“

„Já běhám teprve krátkou dobu,“ culila se spokojeně Zuzana Hubáčková. „Začala jsem také závodit a účastním se akcí v Olomouci a okolí. Dnes mě samotnou překvapilo, jak jsem to zvládla.“

„S těmi mladými holkami se už měřit nemůžu,“ konstatovala Marie Hynštová. „Tak jsem to dnes pojala jako trénink. Stejně to bylo tak v plánu, takže jsem ho jen do puntíku splnila.“

I po Novém roku se tedy dál schází stejná parta lidí na závodech kolem Olomouce, kteří se přijdou pobavit, proběhnout a strávit příjemný čas s kamarády.

A to tady jde především. Tak ať to všem šlape i letos a hlavně ať se pořád skvěle baví.

Výsledky