Letošní lednový maraton v Českých Budějovicích, který se desetkrát konal v podzemních garážích obchodního centra na cca šestisetmetrové všelijak klikaté trati, byl přemístěn do pavilonu na výstavišti. Zde čekala vytrvalce čtyřsetmetrová trať a tedy 105,5 kol – Budějovický T1 maraton.

Tradičně se v závodě sešla kvalitní konkurence. Suverénním vítězem byl už po několikáté, čtyřicátník Radek Brunner z SK Babice. Borec známý především svým loňským úspěchem na Spartathlonu dosáhl na trati o délce 42,2 kilometru času 2:39:36 hodiny. "Splnil jsem si, co jsem chtěl. Jsem v Budějovicích počtvrté, počtvrté jsem vyhrál, tak je to dobrý. S časem jsem spokojený. Bylo to v přípravě na stokilometrový závod v březnu, tak jsem maximálně spokojený.“

Druhý Jan Ďuk z Příbrami zapsal 2:47:44. Další několikanásobný vítěz závodu Dan Orálek, naposled vyhrál předloni, vloni druhý, byl letos jako třetí čtyřicátník na celkovém pátém místě 2:49:25. V kategorii ho udělal ještě slovenský nezmar Petr Tichý, který před týdnem vyhrál maraton v Ostravě – 2:48:56.

Hvězdnou vítězku měla i soutěž žen. Stejně jako před týdnem na Blaníku byla celkově desátá Radka Churáňová z Loko Trutnov – 3:01:07. „Jako křeček v kolotoči jsem si připadala na prvním ročníku Budějovického T1 maratonu. Nevěřila jsem, že se dá nakroužit 42 km na 400m dlouhém okruhu s několika zatáčkami. Tak dá se to a docela těch 105 okruhů i pěkně odsýpalo,“ uvedla po závodě vítězka. Druhá byla loňská vítězka Lenka Horáková za 3:19:48.

Za pozornost stojí i výkon závodníka, který uzavírá výsledkovou listinu. V jedenaosmdesáti letech domácí Zdeněk Kopecký zdolal královskou běžeckou trať za 5:49:39.

Výsledky