Již tuto sobotu, netradičně o hodinu dříve, tedy v 10 hodin bude v areálu Na Pile v Ostravici odstartován 7. ročník extrémního vytrvalostního závodu Renault 24 hodin na Lysé hoře, který organizuje známý horolezec a zkušený organizátor Libor Uher. Jedná se o 24 hodin trvající extrémní horskou štafetu dvojic společně se sólo závodem jednotlivců, který je vyhlášen jako Zimní MČR v horském maratonu jednotlivců.

Poprvé se tato, dnes již legendární akce, konala v lednu 2012, tehdy ještě se základnou v hotelu Petr Bezruč v Malenovicích. Již tehdy dokázal zvítězit legendární Zbyněk Cypra (dodnes nepřekonaný rekord 14 okruhů s celkovou délkou 168 km a převýšením 9842 m).

Od následujícího roku se zázemí závodu s organizačních důvodů přesunulo do Ostravice na hotel Sepetná a přilehlých rekreačních zářízení. Délka okruhu se nepatrně zkrátilla na cca 11,5 km , ale zvětšilo se převýšení (764 m) i náročnost trati a tak vítězům následujících ročníků – Janu Zemaníkovi (2013 a 2014), Václavu Utínkovi (2015) či Petru Žákovskému (2016) stačilo k primátu vždy 13 okruhů. Nejrychleji , za 21:56 hod.je zvládl právě Utínek, který měl ještě dostatek času na okruh 14, ale zřejmě již chyběly nejen síly, ale i motivace.

V loňském ročníku symbolicky uzavřel na tomto závodě svoji úspěšnou kariéru po dramatickém závěru Zbyněk Cypra, kterému v těžkých klimatických podmínkách a sypkém sněhu stačilo 12,5 okruhů. Výkony v jednotlivých ročnících jsou opravdu jen těžko porovnatelné právě z důvodů rozdílného počasí i výšky sněhové pokrývky.

V kategorii dvojic je dosud nejlepší výkon dvojice Radim Kasalík a Aleš Velička (16 okruhů za 23:27 hod.v r.2015). Uvidíme, který z těchto rekordů se bude letos otřásat v základech, ale když jsem si trať před pár dny tréninkově proběhl, zdála se mi mimořádně rychlá. A pár centimetrů novéhom sněhu by to snad nemuselo změnit.

Kdo by měl patřit mezi největší favority letošního ročníku

Určitě bych v prvé řadě jmenoval domácího Petra Žákovského z Čeladné. Vítěz tohoto závodu z roku 2016 a Beskydské sedmičky 2014 se zdá být, po ročním odpočinku způsobeném zdravotními problémy, ve velmi dobré formě a pohodě.

Očekávám, že potrápit by jej mohl Zdeněk Hruška z Tísku, loni pátý s 12 okruhy, který v prosinci skončil a po vykoupání v potoce a následném převlékání druhý na vyhlášené Pražské stovce. Radka Chrobáka jsem sice mezi přihlášenými zatím nenašel, ale proslýchá se, že se na závod poctivě připravoval a chystal. Právě tento mladík loni v posledním okruhu mohutně stahoval vítězného Cypru a skončil druhý.

Chybět nebude ani trojnásobný vítěz Beskydské sedmičky Standa Najvert. Mám pocit, že mu tato trať až tak úplně nesedí a možná je na něj i dlouhá, ale určitě se na ni poctivě připravil.

A koho jmenovat dále? Zkušenou dvojici novojičínských horolezců Marka Novotného a Kamila Bezděka, medailisty z Beskydských sedmiček i tohoto závodu. Nebo loni taky „12 kolového“ Michala Navrátila z Valašského Meziříčí. V kategorii mužů je zatím nejpočetnější se 610 přihlášenými.

V ženách je největší favoritkou Linda Beniačová, která bude usilovat o již páté vítězství v řadě. Nejrychleji běžela v roce 2015 kdy dokončila 11 okruhů v čase 23 hodin a 11 minut. Žilinčanka žijící v Brně reprezentuje tým Adidas/Svět běhu. Kdo by mohl bojovat o další medaile? Určitě Kristina Skupieňová, která má s okruhy v masívu Lysé hory své zkušenosti (třetí 2016) a loni sbírala úspěchy hlavně v náročných triatlonech. Po roční závodní pauze se vrací Jarmila Dudková , vítězka ženské kategorie B7 2016.

Mým tajným tipem je sympatická Péťa Ševčíková, která se sice loni potýkala se zdravotními problémy , ale je bojovnice a umí to i bez tréninku. A natrénováno má i Ivana Šlachtová z TOBI sportu.

Docela odlišnou disciplínou je štafetový závod dvojic, ve kterém se dva závodníci střídají po libovolném počtu kol. Pravidlem je, že každý z nich musí urazit alespoň jedno. Ty nejlepší týmy předávají pomyslný startovní kolík (v tomto případě čip) téměř bez výhrady zcela pravidelně po jednom okruhu.

V kategorii mužů bych jednoznačně favorizoval pohodovou dvojku Víťu Otevřela (nyní z Olomouce) s Tomášem Svobodou ze Všechovic. Oba velmi zkušení a přestože Tomáš se myslím při sólo startech na této trati v minulosti spíše trápil, věřím, že jim štafeta sedne. Víťa stihl loni mj. vyhrát Malofatranskou stovku, seriál Lysá Cupu a na podzim se i oženit, takže nějaká medaile na hraní pro nastávajícího potomka by se mu určitě hodila.

Za černé koně neváhám označit dvojici třineckých mladíků Lukáše Košuta s Ondrou Nezvalem. A zajímavý bude po několika letech závodní pauzy start hlavního organizátora Libora Uhra v doprovodu Tomáše Klímy (Tukani z východu). Z dalších bych zmínil dvojici havířovského LightBIKU Richarda a Kamila Stöckery, nebo veteránskou dvojici Bukovjan-Šimek z Otrokovic. Neznámou jsou pro mne dvě přihlášené polské dvojky.

V ženách není letos opět příliš silná konkurence a přihlášeno je jen 31 dvojic. Docela se těším na první společný start Kláry Rampírové (v minulosti mj.vítězka LH 24 a B7) s dcerou Julií. V loňském roce sbíraly společné úspěchy v seriálu RP Horská výzva Ostravačky Hanka Přádková s Monikou Gemelovou. A loňskou medaili hodlají obhajovat Marcela Krplová (bývalá ředitelka České miss) s Markétou Uherkovou.

Na trati se objeví i 74 dvojic v kategorii MIX. Mezi nimi by měla nejvíce vyčnívat dvojice KESBUKU Petr Kučera – Věra Vystrčilová. Ambice mohou mít i Radovan Rudický s partnerkou Barčou Fišerovou (SK Oceláci Ostrava), nebo loňská vítězka ženských dvojic Katka Hollá-Lindnerová se zkušeným maratóncem Danem Šindelkem.

Na Lysé hoře leží v současnosti 70 cm sněhu, v Ostravici je sněhová pokrývka výrazně nižší. A meteorologové slibují letos docela příznivé počasí s denními teplotami okolo nuly a nočními okolo minus 5 stupni. K tomu spíše zamračená obloha s občasným sněžením.

Závod bude ukončen v neděli v 10 hodin a vyhlášení proběhne ve 12.00h. hod v areálu Na Pile v Ostravici (změna oproti dosavadním ročníkům).

Web závodu