Sotva skončil jeden závod na nejvyšší beskydskou horu, ještě ten den o pár hodin později stihli nejen místní běžci poslední měřený výběh tohoto víkendu.

V neděli v 17 hodin odstartovala etapa Lysacupu, s čelovkami na hlavě se vybíhalo od Rajské boudy v Malenovicích a přes Hotel Petr Bezruč pověstným hangem až na vrchol Lysé hory (6km, 800m+).

Pořadatelé letos vyšli vstříc těm nejvíce zapáleným běžcům a schválně zařadili tuto etapu až navečer, aby borci z LH24 jako Vítek Otevřel (absolutní vítěz v kategorii dvojic), Vlasta Lysák (9. místo ve dvojicích) a pár dalších srdcařů stihlo ještě start Lysacupu.

Souboj o čelo se od nich po celodenní šichtě určitě nedal očekávat a tak se na čele závodu držela pěti členná skupinka (Hudeček, Ambros, Pytlík, Maceček, Hlavatík), která kolem korýtka upalovala svižným tempem. Roztrhala se až po třech kilometrech, kdy se naběhlo do zledovatělého hangu, nejprudší části celého závodu, kde se obzvlášť dnes doslova lezlo po čtyřech a kdo neměl ruce a rukavice od hlíny, jakoby nezávodil.

Odpoledne začalo v Beskydech mrholit a pršet a stezky začaly přimrzávat, skákání po vylezlých kamenech a tančení na ledu bralo plno sil. Nejlepší formu nehledě na podmínky ukázal Tomáš Maceček (Team LightBIKE), který si uprostřed hangu rozběhl vlastní závod a tempo stupňoval až na vrchol nikým nepronásledován.

Už pod závěrečnou severní sjezdovkou bylo jasné, že běží jen sám proti (svému) traťovému rekordu, který nakonec překonal o celou minutu a deset vteřin a zastavil časomíru na 38:52.

Dlouho se v mlze neobjevovala další čelovka, až po téměř dvou minutách přiběhl Tomáš Peter (Beskydští nomádi, 41:39), který si famózně rozložil tempo a předběhl celou vedoucí skupinku z úvodu.

Slibně rozběhnutý závod neudržel Petr Hudeček, před kterého se dostal Jakub Ambros a bral třetí místo (Vinotéka u Karla, 42:01). Boty s hroty dnes určitě pomohly, ale vyhrát se dalo i bez nich.

„Včera a ještě dnes ráno jsem fandil a podporoval týmové parťáky na LH24, takže asi dobrý rozklus. Tahle etapa mě baví a dneska to v té mlze a tichu, jen s čelovkou, bylo magické. Trasu sice znám zpaměti, ale jak nešlo vidět dál, než na pár metrů, tak mi ty kopečky přišly dneska kratší a méně prudké,“ užíval si atmosféru Maceček.

„Začal jsem zvolna, ale pak mě to nějak přestalo bavit a už jsem to chtěl mít co nejrychleji za sebou. Jako fakt!,“ vysvětlil naprosto přirozeně svůj parádní výkon druhý Peter.

Ženy startovaly sice v menším počtu, než obvykle, ale konkurence v popředí zůstala a při absenci své sestry Denisy, si pro vítězství v osobním rekordu doběhla Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava, 50:41). Jen těsně před ní doběhl Vítek Otevřel, celkově na 38. místě!

Minutu a půl ztratila druhá Alena Kollegová (Canicross Beskydy, 52:17), kterou měla na dosvit čelovky třetí Ivana Líšková (Manín Povážksá Bystrica, 53:05).

V týmech dominovala Vinotéka u Karla, druhé místo putuje do Olomouce pro tým AVA a třetí místo vybojovali Beskydští nomádi v čele s druhým Tomášem Peterem.

Výsledky