Run Czech liga, Olympijský běh a Vltava Run – to jsou pro rok 2017 jedničky TOP běhů v jednotlivých kategoriích. Spolu s dalšími významnými organizátory byli ve středu slavnostně vyhlášeni v galerii v centru Prahy. Při ceremoniálu, který se tentokrát přesunul do nového roku, nechyběli zástupci běžeckých podniků a ČAS, patronka projektu Jarmila Kratochvílová či členové Zlatého klubu českých vytrvalců.

Český atletický svaz každoročně podchycuje pořadatele běžeckých podniků u nás. Ty největší za rok 2017 sezval na středeční podvečer do Galerie Zlatá husa v pražské Dlouhé ulici. Patnáct organizačních týmů (ve třech kategoriích – seriál, akce, závod) představuje téměř sto tisíc dokončivších účastníků starších 15 let, přesně 96 859 běžců. „Chtěl bych poděkovat, že právě vy jako pořadatelé tvoříte hodnotu, která dělá atletiku atletikou, a to je běh,“ řekl při ceremoniálu předseda ČAS Libor Varhaník. „A byli bychom rádi, abyste od nás cítili podporu, takovou, o které Carlo Capalbo říká, že jsem takový váš táta a máma.“

Při slavnostním předávání ocenění opět nechyběli členky a členové zlatého vytrvaleckého klubu, jmenovitě Petr Klimeš, Jan Pešava, Jiří Sýkora, Ivan Uvizl, Monika Deverová, Petra Kamínková, Jana Baukmannová a pochopitelně ani patronka Jarmila Kratochvílová. „Všichni vidíme, jak se Česko rozběhává,“ uvedla legendární běžkyně, „já jsem ráda, že mám čest u některých závodů osobně být. A to i u těch malých, vesnických, kde se běhá ne pro peníze, hodnotné ceny – teď jsem slyšel že třeba i pro šlehačkový dort – ale pro zážitek, o němž si mnoho měsíců povídají. Tak jen ať všichni běhají a těším se, že se i letos s nimi zase potkám,“ uvedla Kratochvílová.

Vedle předávání cen pořadatelům ČAS také pogratuloval jubilantům zlatého klubu. Petr Klimeš, jenž slaví 60, byl dotázán, zda už letos zvládl uběhnout aspoň 60 km, odpověděl s úsměvem: „To já běhám 60 týdně, ale už nezávodím, běhám jen pro svou kondici.“ To jeho vrstevník Ivan Uvizl naopak měření sil neodmítá. „Jen teda nechápu, že někdo běží půlmaraton, mě i 10 km přijde dlouhých. Ale už mám i jeden závod letos, Běh přes Kosíř,“ chlubil se a vtipkoval: „Počasí bezvadné, jen tedy 15 cm … bahna.“

To Petra Kamínková, jak víme, nadále závodí. A závodí skvěle, vždyť vloni vyhrál popáté republiku na ½maratonu, a celkově načíná už pátou desítku mistrovských titulů! S cíli ale už je opatrná: „Uvidíme v dubnu, jestli na mě půlmaraton není moc dlouhý,“ reagovala na kolegu Uvizla. „Jinak už si moc akcí neplánuju, Pardubice, Olomouc, zkrátka – mám dovolený jeden závod za měsíc,“ vysvětluje Kamínková, kterou s běžeckým jarem čeká také více práce v rodinném podniku na olomouckém Svatém Kopečku. TOP běhy 2017 ve třech kategoriích

1) TOP běžecké seriály: Soutěže pořádané v průběhu roku jedním organizátorem a pod společným názvem. Pozici šampiona i v roce 2017 bez problémů obhájila RunCzech liga, jejíž pořadatelé stáli u zrodu běžeckého boomu v České republice. Do sedmi hlavních závodů, z toho pěti půlmaratonů (Praha, K. Vary, Č. Budějovice, Olomouc, Ústí) a po jednom maratonu a desítce (oboje v Praze), se letos zapojilo téměř 37 tisíc lidí. A kromě kvantity běžců se RunCzech může pochlubit i kvalitou: letos na závodech ligy padlo pět světových rekordů. Pěticiferného počtu dosáhli ještě organizátoři Run Tour, dnes už je samozřejmostí u takového seriálu kromě péče o velké počty startujících také zaměření na bohulibé činnosti – spojení s nadací Leontýnka. Na dohled hranice deseti tisíc účastníků pak zůstala dvojka roku 2016 Night Run, nyní trojka, kteří cílí na ženy, tvořící dvě třetiny účastníků. Rostoucí popularitu pohybu v přírodě pak dokumentuje „skokan roku“ a čtvrtý v pořadí Běhej lesy, kteří hlásí nárůst startujících téměř o polovinu (a za každého loňského účastníka vysadili strom), elitní pětici uzavírá Triexpert Cup.

2) TOP běžecké akce: Sekce zahrnuje podniky mimo běžecký seriál, při nichž ale pořadatelé připravují v jeden den různé tratě. T-Mobile Olympijský běh nejenže obhájil prvenství, v rámci oslav olympijského dne vloni „rozběhal“ na různých místech země v jeden okamžik 7614 lidí, téměř o dvojnásobek více než předloni a pro letošek věří v další nárůst pořadatelů i startujících. Druhá akce v pořadí, nejslavnější domácí kros Velká kunratická, přilákal na start přes 2700 účastníků, počet, který jen stěží navýší kvůli omezením v tomto pražském lesoparku. Na pozici trojky se vyšvihl v roce 2016 pátý půlmaraton a maraton v Hradci Králové, těsně následován dalšími dvěma silničními podniky, vinařským půlmaratonem v Pardubicích a půlmaratonem s desítkou v Brně.

3) TOP běžecký závod: Kategorie zahrnuje výhradně samostatné závody o jedné distanci. Štafetový Vltava Run ze Zadova do Prahy si upevnil pozici lídra (o nějakých sedm stovek) na 3507 běžců a zaděláno má skvěle i pro aktuální rok: 300 týmových registrací prodal za 45 vteřin (!). Druhé místo a přes dva a půl tisíce účastníků si udržel nejtradičnější silniční závod, Běchovice-Praha. Metu 2000 startujících dosáhl i brněnský závod Triexpert Vokolo Príglu, přes 1000 pak čtvrtý Masaryk Run, originální závod na okruhu pro motosporty u Brna, i páté Starobělské Lurdy, kros v ostravském Bělském lese.

Kompletní přehled oceněných (dle počtu startujících)

TOP běžecký seriál:

  1. RUNCZECH BĚŽECKÁ LIGA 36 917
  2. ČESKÁ POJIŠŤOVNA RUNTOUR 11 030
  3. NN NIGHT RUN 9 658
  4. BĚHEJ LESY 8 280
  5. TRIEXPERT CUP 5 327

TOP běžecká akce:

  1. T-MOBILE OLYMPIJSKÝ BĚH 7 614
  2. VELKÁ KUNRATICKÁ 2 739
  3. OLFINCAR HRADECKÝ PŮLMARATON A ČSOB MARATON HRADEC KRÁLOVÉ 1 690
  4. PARDUBICKÝ VINAŘSKÝ PŮLMARATON 1 609
  5. CRAFT BRNĚNSKÝ PŮLMARATON A BRNĚNSKÁ DESÍTKA 1 556

TOP běžecký závod:

  1. VLTAVA RUN 3 507
  2. BĚCHOVICE-PRAHA 2 640
  3. TRIEXPERT VOKOLO PRIGLU 2 100
  4. MASARYK RUN 1 125
  5. STAROBĚLSKÉ LURDY 1 067

Tisková zpráva