První ročník Zimního běhu Červenkou překvapil davem běžců, jak Karla Pikala, coby ředitele závodu, tak i vytrvalce, kteří sami nečekali, že si jich sejde tolik.

Nikde ale jiný závod poblíž nebyl, počasí celkem přijatelné, žádní sníh a led, dalo se to čekat, že se objeví víc závodníků.

Mezi muži kraloval Václav Bitala

Václav Bitala /AK EZ Kopřivnice – 37:17/vyrazil po startu jako jelen a brzy si získal náskok, který v podstatě až do cíle zvyšoval.

Tomáš Steiner /AK Drnovice – 39:14/ si přijel vyzkoušet po velmi dlouhé době závodní tempo a sám si trasu odklusal na druhém místě.

O třetí flek se ale rozhořel lítý boj. Až ve finiši totiž přespurtoval Stanislav Krajča /Liga 100 Olomouc – 40:19/ Radima Perknovského /SK OB Prostějov – 40:28/ přestože měl ještě pár stovek metrů před cílem značnou ztrátu.

Ženy ovládla Jana Matějíková

Mezi ženami nebylo o vítězství Jana Matějíkové /Liga 100 Olomouc – 45:34/ hned na startu žádných pochyb. V podstatě závodila jen s muži. Výborně si vede v letošní zimě také Zuzana Hubáčková /AK Drnovice – 49:59/, která si bezpečně pohlídala druhé místo a je příjemným překvapením sezóny.

Třetí pak skončila polská běžkyně Agneszka Rebisch /51:05/.

Zimní běh Červenkou poprvé

Teprve první ročník Zimního běhu Červenkou připravil Karel Pikal jako pátý závod Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a zároveň je tato akce druhá v pořadí Hanáckého běžeckého poháru.

Na podzim se po stejné trati už běželo, tak někteří běžci věděli, že je čekají tři okruhy po rovině v celkové délce 10,9 km. Zázemí pak vytrvalci našli v hostinci U Nádraží v Července, což je obec, které leží vedle Litovle.

Zajímavá, ale ne moc rychlá trať

Tak nějak by se dal shrnout názor většiny běžců. Přechod ze silnice do chodníčku v terénu podél železniční tratě všechny dost zpomalil a pak jim také dělal trochu potíže přechod z terénu na silnici, než si srovnali krok. Ve třech okruzích to bylo poznat i na čase.

„Možná to vypadalo, že makám, ale já tak vypadám pořád,“ smál se mé poznámce Vašek Bitala, že nemusel dnes tak dřít. „Vydržel bych ve stejném tempu klidně další dvě kola.“

„Je vidět, že jsem neběžel dlouho žádný závod,“ konstatoval Tomáš Steiner v cíli. „Myslel jsem, že poběžím rychleji, ale bude to potřebovat ještě čas a pár dalších startů, než se dostanu do svého obvyklého tempa.“

Ten konec jsem šel na doraz,“ funěl po doběhu Standa Krajča. „Ale pořád jsem si věřil a nakonec mi ten finiš vyšel.“

„V poslední době mi to běhá hodně dobře,“ přiznala se po mé pochvale, že opravdu na trati letěla, Jana Matějíková: „Dokonce jsem dnes zkusila i spurtovat. To většinou nedělám.“

„Pořád se teprve rozkoukávám na závodech,“ řekla mi Zuzana Hubáčková, nová posila AK Drnovice. „Ale běžela jsem dnes rychleji jako na podzim, tak jsem spokojená.“

Hned po skončení závodu se v hospůdce U Nádraží u dobré polévky rozjela tradiční pozávodní debata, kde si probrali všichni všechno, co mohli, ale hlavně se dobře pobavili, jak je v této perfektní partě, co se na zdejších závodech schází, obvyklé. A to jde především. Odreagovat se, zasmát a také něco dobrého pro sebe udělat.

Výsledky