Zní to jako hodně velká úchylárna? Tak čtěte dál a neříkejte, že to taky neznáte.

1. A země se zachvěla

Začátky jsou úplně stejné, jako ty v jakémkoliv partnerském vztahu. Hledáte, ať už aktivně nebo jen příležitostně ten ideální sport, který by vás dostatečně chytil. Pak dojde po všech tenisech, squashích a zumbách řada i na běhání. Může to být láska na první proběhnutí. Vítr ve vlasech, pálící plíce, Niagarské vodopády laktátu. Čiré štěstí. Stejně jako když nečekaně narazíte na toho pravého nebo tu pravou – když se to stane, prostě to víte.

Anebo to nebude zas až tak žhavé, ale vlastně to není ani úplně špatné. Běžíte, hýbete se, něco pro sebe děláte, má to sice své minusy, ale plusy zatím převažují. I takovým(i) vztahem/y, jsme si mnozí prošli. Případně to prostě neklikne, ne a ne a ne. Jdete ještě jednou, dvakrát, ale každý další výběh / rande vás jen utvrzuje v přesvědčení, že tohle prostě není nic pro vás. Funíte, potíte se, smrdíte, jste rudí, ne, díky, nemusíte mít všechno (funí, potí se, smrdí… jo, i na takových schůzkách jsme přeci někdy byli/y).

2. Oťukávání

Začátek proběhl (velmi) slibně, teď je čas zjistit, jestli to bude fungovat. Chodíte párkrát týdně, dozvídáte se nejen o běhání, ale i o sobě čím dál víc. Anebo do toho spadnete rovnýma nohama a najednou si neumíte bez běhu představit život, ponoříte se do běžecké literatury, nakoupíte hromadu věcí k běhu (ne)potřebných. Už se vezete.

3. Zkouška časem

Týdny a možná i měsíce plynou. Prvotní vášně možná už stihly opadnout a vy nakonec zjistíte, že vás to přece jen víc táhne ke kolu, plavání nebo na jógu. Půjdete si zaběhat občas, když vyjde čas nebo chuť. Z běhu se stane takový váš – hezky česky – friend with benefits. Někdo, s kým se můžete čas od času sejít, trochu si užít a bez větších emocionálních kocovin jít zase každý svou cestou.

4. Rozchod (?)

Pár měsíců nebo pár let hrál běh ve vašem životě prim. Postupem času si ale uvědomíte, že už je to celé jen o zvyku, že se vytratila radost a nadšení a nakonec dojde k nevyhnutelnému a vy začnete zkoušet něco nového. A je jedno, jestli to bude paragliding, ježdění na divoké vodě nebo curling, najednou budete zase po uši zbláznění do nové aktivity. Tady bych paralely s osobním životem radši neviděla, nicméně všichni je známe nebo máme alespoň kolem sebe. I to se stává.

Bolestnější rozchod s během, stejně jako tomu bývá v životě partnerském, nastává v okamžiku, kdy dostanete kopačky vy. Třeba vás běhání už ani tolik nebavilo, do tréninku se vkradla rutina a tep se vám možná zvedal jen při příležitostných okamžicích počítačového hrdinství, kdy jste se po dlouhém váhání rozhodli nabušit své údaje do klávesnice, stisknout enter a… voilà, organizátoři toho a toho závodu se těší na vaši účast! Jenže pak najednou je běh pryč a je jedno, jestli je to kvůli achillovce, kolenu, nemoci nebo prostě nepříznivým okolnostem a vy si po pár dnech uvědomíte, jak šíleně vám chybí a jak byste dali cokoliv, abyste mohli zase běhat. Pokud se zdraví umoudří, může to být nový impuls, jenž jste potřebovali jako prase drbání. Anebo ne, a taky dobře. Takové plachtění nebo kruháč taky nemusí být vůbec špatný.

5. Symbióza aneb A žili šťastně až na věky

Jste sehraná dvojka. I když vás běhání občas štve, neumíte si už život bez něj představit. Přestáli jste spolu první stovky a možná i tisíce kilometrů, možná jste překonali některé závodní nebo časové mety. Třeba vás běh dostal i do extrémních situací, kdy jste sebe sama jen těžko poznávali. Ať už v dobrém, nebo zlém. Prostě jako v každém fungujícím vztahu nakonec klady vždycky převáží zápory. Navíc máte společné přátele, o které byste přišli, protože je do vztahu přivedlo běhání (anebo ten druhý v páru), taky máte nějaký ten společný majetek, který by vám pak byl k ničemu (ano, mluvím o hromadách bot, komíncích běžeckého oblečení, jež notně převyšují ty normálního oblečení, o sporttesterech, čelovkách, hůlkách, nesmecích, atd. atd.).

Jste spokojení, a i když můžete mít občas nějaké pochybnosti, pokaždé znovu prožijete Ten Moment (a je jedno, jestli je to jen krásný den na běhání, úchvatná scenérie nebo znovuobjevená nádhera tisíckrát proběhnutého místa, nový osobák nebo zvládnutí extrémně náročné trasy), v němž se znovu utvrdíte, že jste si prostě stejně vybrali ten nejlepší koníček na světě.