Vloni se nového seriálu běžeckých závodů v Holicích na Pardubicku zúčastnilo celkem 750 běžců. Letošní první zimní běh Okolo Hlubáku, což je holický rybník, si dalo na obou tratích téměř dvě stě vytrvalců, tedy o třetinu více než před rokem. Nakonec dokončilo 118 pětku a 75 desítku.

Přesně v deset hodin vyrazili na dvouokruhový závod desítkáři. Počasí bylo příjemně zimní. Trať nečlenitá, ale krosová, vzorně označená, vyznačen byl každý kilometr.

Roli hlavního favorita potvrdil Václav Rohlík z AC Pardubice, ale nebyl to pro něj vůbec lehký závod.

„Kluci přede mnou to dost nakopli, takže jsem po prvním okruhu byl se zhruba půlminutovou ztrátou až třetí. Vedoucí dvojici tahal mladší běžec, starší se jen vezl. Navíc jsem ho znal z jednoho prosincového běhu, kde se také vezl a pak vyhrál ve finiši. Takže, když mladému došlo, brzy jsem je doběhl a šel před ně, ale starší soupeř mě hned vyvěsil. Držel se až do koncovky, ale opakovanými nástupy jsem ho utahal a ve finiši jsem mu nedal šanci,“ řekl v cíli spokojený Rohlík, který před závěrečným březnovým závodem vede Zimní pohár Srchu.

Vítězný čas měl hodnotu 38:39, traťovým rekordmanem je Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice – 36:02, který tentokrát vzhledem k nemoci nestartoval. Druhý Jiří Chyba z Prahy 38:43 a třetí Vladislav Dufka z Náchodska – 40:00.

Pořadatelé vyhlašovali u mužů i žen tři nejlepší, a dále tři nejlepší chlapce a dívky do 15 let. Zajímavá jména by byla i ve veteránských kategoriích. Nej čtyřicátníkem byl čtvrtý Antonín Malátek – 41:21, padesátníkem Jan Vejběra z CykloPokr Hradec Králové – 43:26 a nad 60 let nejznámější pardubický kavárník Milda Bajer startující za Café Bajer – 57:34.

Stejně jako Rohlík vybojovala první prvenství v Holicích při své premiéře na tomto klání mladá veteránka (do 44 let) Janička Klinecká z MK Hlinsko. Celkově dvanáctá za 46:53.

„Pěkně jsem si zazávodila. U nás jsou nyní pro běh špatné podmínky, všude sníh a led. Sice jsem zvažovala zda jet, ale oslovila jsem kámoše a ten mi zdejší tratě vylíčil v růžových barvách. A nelhal,“ konstatovala v cíli rozzářená vítězka. Přesně o minuty lepší je traťový rekord, který drží mladice Markétka Hronová, která nestartovala.

Druhá byla Helena Zigová za 50:09 a třetí Hana Hlaváčková za 50:23. Vítězka jednoho z loňských běhů Erika Kičinová byla šestá za 54:39. Hned za ní doběhla nejlepší nad 45 let Markéta Sákrová – 55:01. Desítku si dala i mládež do 15 let – domácí Kateřina Krejsová (63:14), Bronislav Kubánek (55:46) a Viktor Hlava (64:36).

Dvanáct minut po desítkářích vyrazili na trať pětkaři. Zde se do akce, jejíž výtěžek bude za celý rok stejně jako vloni věnován na dobré věci, zapojily doslova rodinné týmy. Veronika Lhotáková (29:41) z Koudelky běžela svými dětmi. Adéla Lhotáková byla čtvrtá v mládeži – 29:39 a Václav Lhoták třetí v mladících – 29:12. "Pěkně to oba pálili a nakonec mi v závěru oba utekli, " řekla v cíli spokojená maminka.

V tomto závodě zaujal Adrien Zámečník. Jednak tím, že běžel jen v trenkách, vršek těla na ostro, ale i tím, že celkově vyhrál – 18:45. Na dotaz zda mu nebyla zima po pravdě uvedl: „Během druhého kilometru, když jsme z lesa vyběhli na louku a zde foukal ostrý protivítr, trochu jo. Ale jinak to šlo. Jsem zvyklý.“

Druhý byl hlavní favorit tohoto závodu Tomáš Mocek z AC Pardubice – 19:10. "Mladíci to po startu pěkně nakopli. Já byl v klidu a postupně šel dopředu. Bohužel v polovině závodu, kde to bylo trochu ledovaté mi to moc nešlo, protože jsem si vzal hladké silniční boty a dost mi to tam klouzalo, a to rozhodlo. " Třetí byl Vincent Lukášek za 19:30.

V ženách si běžela svůj závod celkově čtvrtá Ivana Machačová – 21:29. Za ní až do závěrečného kilometru bojovala Eva Vejběrová z Hradce Králové (24:03) s Lenkou Janošíkovou z Chrudimi (24:24). „V posledním půl kilometru byly dva menší kopečky. I když třeba závodníci z Hlinska je na trati marně hledali, pro nás běžce z rovin to byla fuška a právě v nich jsem soupeřce unikla,“ řekla v cíli Vejběrová.

Mládež do patnácti let let vyhrála Adéla Hlaváčková z pardubické Hvězdy – 25:51, celkově devatenáctá, a domácí Vojta Novák za 27:38.

V cíli dostal každý účastník závodu medaili, ta byla odlišná pro pětku a desítku. Připraveno bylo občerstvení, ceny nejlepším předával místostarosta Holic Petr Bajer.

Jarní běh Okolo Hlubáku se uskuteční v neděli 20. května.