Čtyřdílný Železnohorský pohár v běhu do vrchu vyvrcholí v sobotu v Bezděkově u Chotěboře závěrečným závodem, čtvrtým ročníkem Železnohoráka. Železnohorák podle legendy běhal po vrcholech Železných hor v červených trenkách a podle ročního období v bílém tričku nebo tílku a v rádiovce nebo zmijovce na hlavě. Kdo v tomto oblečení závod absolvuje, tomu pořadatelé vrací při vyhlašování výsledků startovné! Běh do vrchu, jehož start je v 13 hodin, má délku 5,2 km a součet stoupání přes 300 metrů.

Podle informací z místa konání závodu je na trati sníh. Po úvodní zahřívací části v obci čeká startující první kratší strmý výběh. Před polovinou dva terénní zajídáky oddělené pár metry po vrstevnici. V polovině závodu je více jak kilometrová odpočinková část vedoucí mírně z vrstevnice. Pak se běžci dostanou do lesního kilometrového stoupání. Po jeho zdolání čeká vrchaře kratší asfaltový seběh a zdolání posledních dvě stě metrů na nejvyšší vrchol železných hor – Vestec – 688 metrů nad mořem.

Nejlepší výkony na této trati dosáhli v prvním ročníku Matěj Trávníček – 22:48 a v ženách v druhém Kamila Gregorová – 26:57. Jelikož se do závodu zapojí celá řada skutečně rekreačních běžců, tak konec startovního pole potřebuje ke zdolání náročné trati i přes hodinu.

V závěrečném závodě čtyřdílného poháru, do jehož hodnocení se počítají tři nejlepší umístění, se bude rozhodovat zejména o absolutním prvenství v soutěži. Průběžně vede hlinecká Jana Klinecká, která v neděli dokázala absolutně vyhrát lehčí krosovou desítku v Holicích. Trumfy v rukou má však Olga Krčálové z Polné. Startovala totiž pouze dvakrát a dvakrát vyhrála.

V mužích jsou na prvních třech místech borci z Železnohorák týmu. Prvenství má doma David Kulhánek před Tomášem Stunou. Nejlepší čtyřicátník soutěže Luboš Němec je třetí a zaútočit na něj může nejlepší padesátník soutěže František Tichý ze Světlé nad Sázavou. Jejich vzájemné skóre je 2:1 ve prospěch Luboše.