Za skutečně zimních podmínek se uskutečnil čtvrtý ročník běhu do vrchu Železnohorák, z Bězděkova u Chotěboře na nejvyšší vrchol Železných hor Vestec (688 m. n. m.). Vytrvalci museli na trati bojovat nejenom s náročným profilem, čekala je čtyři kratší, ale strmá stoupání a jedno náročné delší zasněžené lesní, ale i povrchem, sníh, led, místy i kluzké blátíčko, a i ostrým severním ledovým protivětrem.

Trať o délce 5,3 kilometru se součtem stoupání přes třista metrů zvládl nejrychleji Vojtěch Bořil za 25:04, který v koncovce zdolal Tomáše Stunu z Železnohorák týmu – 25:06. Třetí proběhl cílem Michal Honzíček z KRB Chrudim – 25:44.

Nejlepší výkony na této trati dosáhli v prvním ročníku Matěj Trávníček – 22:48 a v ženách v druhém Kamila Gregorová – 26:57.

Za výkonem reprezentantky tedy moc nezaostala nejlepší žena závodu, vítězka nad 35 let, Olga Krčálová z Polné – 27:52. Závod byl zároveň čtvrtým závěrečným kláním Železnohorského poháru v běhu do vrchu a jelikož Olga vyhrála potřetí za sebou stala se jeho vítězkou mezi ženami. Vítězem v mužích už před posledním závodem byl David Kulhánek z Železnohorák týmu, který na Železnohoráku zapsal čas 26:35. V poháru druhý byl Stuna a třetí nejlepší čtyřicátník soutěže Petr Novotný (26:21) z Agro Kolín.

Druhou ženou v cíli byla Kateřina Zvolánková z Chotěboře – 30:45 a třetí další veteránka a druhá žena poháru Jana Klinecká z MK Hlinsko – 32:05. Letošní extrémní počasí asi odradilo opravdu rekreační běžce, protože i konec startovního pole dokončil závod hluboko pod 55 minut.

Zajímavostí závodu byl start indického závodníka. Ten byl ostřejší než všichni Železnohoráci, za stylové oblečení jich bylo oceněno přes 20. Železnohorák podle legendy běhal po vrcholech Železných hor v červených trenkách a podle ročního období v bílém tričku nebo tílku a v rádiovce nebo zmijovce na hlavě. V trenkách vyrazili jen dva, Tomáš Stuna a Luboš Němec, ostatní pod ně ještě něco oblékli, ale i ti dva měli v horní části těla teplejší doplňky. Kdežto běžec z Indie to dal v trenkách a tričku, stylově v černých, v čase pod 45 minut. Po zásluze dostal cenu pro nejvzdálenějšího účastníka.