Ahoj děcka, zítra vyrazíme na Jasoně, tak tady máte odpovědi na vaše nejčastější dotazy:

1, To je běžecký závod ten Jasoň? – náš turistický pochod není žádný závod a běh už vůbec ne – ano, sice budete mít startovní čísla, ale to jenom tak, ať se cítíte jako sportovci. Pochod můžete pojmout jako kochací, prostě taková rodinná procházka, jít ale můžete i svižně, abyste si zlepšili kondičku, trénovaní jedinci si třeba i popoběhnou.

2, Kde můžu zaparkovat? – pokud přijedete autem, tak máte dvě možnosti. První varianta – zaparkujete v Kopřivnici a z cíle si pak uděláte cca 2 km procházku (do 30 minut), stále jdete z kopce, takže pohoda. Druhá varianta – rodinka si vystoupí poblíž startu a hlava rodiny odveze auto do Štramberka, tam ho zaparkuje (nejlépe na záchytném parkovišti 200 m před Národním sadem) a v rámci rocvičky se vrátí do místa startu. Na náměstí ve Štramberku možnost parkování nebude.

3, Kde bude prezentace a start? – Ostraváci mají jako jediní hromadný start, a to přesně v 7:00h tady v Bělském lese. Ti, kdo půjdou z Frýdku-Místku, budou vycházet od přehrady Olešná – Hospůdka u Toma. Vyjít můžete kdykoliv po vyzvednutí čísla tj. od 7.00 do 10:00. Ve stejných časech bude fungovat Frenštát v íčku na náměstí, kde se o vás postarají šikovné holky v čele s Karolínou Ďatkovou. V Kopřivnici se bude startovat od Kulturního domu, kde si můžete vyzvednout startovní číslo, mapu a Štramberské uši, a to kdykoliv od 8:00 do 11:00. Vyjít můžete taky kdykoliv, cíl zavíráme v 19:00h.

4, Kruciš, zapomněl jsem svoje startovní číslo! – než se postavíte ráno při prezentaci do té správné fronty, zjistěte si včas, jaké máte své startovní číslo. Tím, že budete znát své st. číslo, tak se proces výdeje u prezentačního stanu urychlí a nebudou se tvořit fronty.

5, Kde dostanu tričko, čelenku, vizitku – pokud jste si objednali a zaplatili tričko, čelenku nebo obojí, tak si je vyzvedněte ráno při prezentaci na startu za kupón, který máte na startovním čísle. Objednané turistické vizitky, knoflíky a pivní tácky obdržíte v našem stanu v cíli.

6, Mám strach, že zabloudím – ano, strach je na místě, ale jen v případě, že si nenastudujete trasu předem a necháte to na poslední chvíli např. 5 minut před startem, anebo spoléháte na kámošky/kámoše. Všichni budete mít 4 možnosti, podle kterých se můžete řídit, abyste nezabloudili. Zaprvé, všechny trasy vedou po turistických značkách Klubu českých turistů (KČT), jen na 29 km trase z Kopřivnice směr Hukvaldy obcházíme Větřkovickou přehradu zprava, kde značky KČT nejsou, ale naše tam budou. Zadruhé, doporučuji všem, co máte smartphony, abyste si po nainstalování aplikace mapy.cz stáhli do mobilu i svou trasu z našeho seznamu. Zatřetí, v „krizových“ místech budeme mít své značení ve formě bílého papíru A4 s logem Štramberského Jasoně nebo reflexní žluté šipky z tekuté křídy. Loni si někteří nastudovali trať 5 minut před startem a pak se divili, že bloudí. Naše značení berte jako doplňkové.

7, Nepřejede mě auto? – na to prosím pozor. Je několik míst, kde půjdeme po silnici, protože jiná možnost není. Důležité upozornění: Po silnici choďte VLEVO. Platí to pro tyto úseky: Staříč – od Cvičné štoly k říčce Olešné (něco přes jeden kilometr). Větší provoz je však v obci Tichá, tam pokud se rozhodnete jít po silnici (v itineráři je ještě druhá varianta) tak choďte za sebou, nikoliv vedle sebe, jedná se o úsek dlouhý 900m. Možná nejnebezpečnější úsek je mezi Horním Sklenovem a Hukvaldy (trasa 29 km), kdy půjdete po silnici vedoucí k Oborní bráně – jezdí tady auta ve směru Frenštát pod Radhoštěm – Hukvaldy a naopak. Tady je ten úsek https://mapy.cz/s/2rmEG

8, Jsem bordelář, mám to v genech, co s tím? – aneb „Nač odpad házet do koše, když tu máme lesy“. To samozřejmě není naše heslo. Les je to jediné čisté místo, které nám zbylo. Proto prosím všechny účastníky, aby kapesníky, papíry, sáčky, PET lahve a další odpad vyhazovali pouze tam, kam patří, čili do popelnice v nejbližší obci. Dejte na to prosím všichni pozor, vlastníci lesů by nám další rok nemuseli dát povolení.

9, Jak to bude v cíli? – hurá, konečně jsme v cíli. Na štramberském náměstí si ze startovního čísla odtrhnete kupón s nápisem medaile, klobásy/bageta, pivo/limo a můžete se občerstvit. Cíl uzavíráme v 19.00h.

10, Jak to bude s čůráním a nedejbože s tím druhým? – WC budou k dispozici u startu v Kulturním domě Kopřivnice a taky kousek od něj najdete veřejné záchodky, v Hospůdce u Toma ve F-M. V Ostravě to řešíme v Bělském lese někde za stromem. Toalety budou k dispozici i v cíli, a to ve dvoře Staré školy pod kostelem – budou tam cedule s šipkou. Jinak my chlapi to máme nejraději v přírodě, že jo. Co se týká toitoiek, tak ty nikde do lesa dávat nebudeme. I takový požadavek měla loni jedna z účastnic.

11, Musí mít můj pes náhubek? – vaše čtyřnohé miláčky vítáme a taky se na ně moc těšíme. Loni měli někteří z nich taky startovní čísla a moc si to pochvalovali. Jen o jedno vás žádáme, dbejte na bezpečnost nejen svou, ale i ostatních, kteří pejsky nemají. Čili doporučujeme vodítko nebo náhubek. Kontrolovat vás samozřejmě nebudeme, odpovědnost je na vás.

12, Bude cílové selfíčko – na náměstí budeme mít připravenou dřevěnou konstrukci, na které bude zavěšeno v „nadživotní“ velikosti logo Štramberského Jasoně. Vše bude umístěno tak, abyste měli v hledáčku i Štramberskou Trúbu. Takže si můžete udělat fotek, kolik budete chtít. Budeme tam mít i svého fotografa, který vás na požádání vyfotí. Snímky budou uveřejněny v našem albu, jehož odkaz dáme včas na Facebook.

Na náměstí bude i fotobudka, kde za 40 kaček dostanete fotku do ruky hned.

Vyfotit se můžete i na startu u dřevěného rozcestníku Lašské brány Beskyd.

Propozice Štramberského Jasoně najdete zde.