Roštejnský kros se měl konat už loni na konci října. Běžet však v lesích během vichřice by bylo bláznivé a tak se závod odložil na začátek března. Kdo by si tehdy pomyslel, že se bude závodit v závějích sněhu, místy na ledovce a za mrazivé zimy kolem mínus pěti stupňů?

Přesto se to přesně tak stalo a co více, běžcům a běžkyním se to líbilo. Byl to extrémní závod se vším všudy, běželo se totiž i na trati dlouhé 28 kilometrů. Další distance byly 17 nebo 8 kilometrů a kromě ryzích běžců se na tratě vydali i canicrossaři se svými čtyřnohými miláčky. Na startu se dokonce objevili i dva bikeři na horských kolech. S koloběžkou nepřijel nikdo, což se však podle pořadatelů dalo vzhledem k podmínkám očekávat.

Předně je nutné říct, že i když se závod neobešel bez pádů, všichni doběhli a nikdo se nezranil. „Vzhledem k počasí jsem měl velké obavy, ale musím před všemi smeknout,“ uvedl po závodě hlavní pořadatel Daniel Bláha.

Na trasu se nejdříve vydali běžci a běžkyně se svými psi, nejrychlejším byl Vojtěch Farárik, který dvě kola kolem Velkopařezitého rybníka zvládl za 28:59.33. Tak rychle ho v cíli nečekali ani pořadatelé. Druhý doběhl Petr Pěkný a třetí nejlepší žena, Tereza Pachutová. Na sedmnáctikilo­metrové trase byl nejrychlejší Jiří Melecha v čase 1:24:13.61 před Petrem Pflugem a opět nejlepší ženou, Lindou Václavovou, stříbro a bronz tak putovaly do Musher klubu JCC. Tři odvážlivci se vydali i se psy na nejdelší, osmadvacetiki­lometrovou trasu. Vyhrála Eva Zborníková (TJ Sokol Unhošť) v čase 2:13:20.80, druhý byl Adam Vaníček a třetí Petra Svobodová.

Canicrossaři se na trase potkávali s běžci, kteří startovali jen o pár minut později. I když byla občas v závějích trochu úzká stopa, vše proběhlo bez problémů. Na nejkratší trati se mezi bratry Nedělových z Trhového Štěpánova (zvítězil Štěpán v čase 29:07.47) dostal na druhé místo Martin Singr. Nejrychlejší ženou byla celkově šestá Jitka Mandelíková z Dačic, za ní doběhla Hana Grausamová a třetí Irena Doležalová.

Sedmnáctikilo­metrová trasa zaznamenala nejvyšší účast. Běželo jí šestadvacet lidí. Vzhledem k podmínkám zhruba deset lidí u prezentace požádalo o změnu trati z nejdelší na tuto střední distanci. Nejrychlejší byla žena – Olga Krčálová však s časem 1:23:23.74 porazila kolegu z Polenského teamu Pavla Šimka jen o setiny vteřiny. Celkově třetí byl Jiří Brumovský z Brna a třetím mužem se stal Zdeněk Dostál z Pelhřimova. Druhou ženou byla Barča Čapková a třetí Šárka Houšková.

Královskou tratí však byla ta osmadvacetiki­lometrová. Byla skutečně náročná a nejrychleji jí proběhl v čase 1:58:30.15 Libor Eremka z Humpolce. Zhodnotit závod však odmítl, prý spěchal. Se ztrátou necelé půlminuty doběhl druhý Martin Oberreiter z Polné a třetí byl Ondřej Vrba ze Studence. Mezi ženami pak vyhrála Jana Vrbová Komárková v čase 2:45:18.54 před Terezou Zíchovou a Lenkou Blažkovou. „Bylo to dobré, krásná trasa, počasí taky vyšlo, super,“ nešetřila slovy chvály vítězka.

Spokojený byl i Daniel Bláha. Zatímco lednový Landštejnský kros byl spíše jarním závodem, v březnu už měli závodníci skutečně zimní podmínky. A líbily se jim. „Ohlasy od lidí jsou famózní, všichni nechtějí podzimní závody, chtějí extrémní závod v zimě. Mám brouka v hlavě, možná se dočkáme překvapení,“ řekl tajuplně. Zatím je další ročník naplánovaný na 28. Října, stejně jako bylo původní datum loni. Ale kdo ví, jestli se ten den skutečně poběží.