Třebaže cestou do Peček některé závodníky potkaly dešťové přeháňky, samotný závod proběhl za krásného jarního počasí. V druhé polovině, když vyšlo slunce, pak bylo mnoha závodníkům teplo až moc.

V druhé polovině se také rozhodl souboj o první místo. Při neúčasti v Pečkách tradičně úspěšných Víti Pavlišty a Lukáše Kourka bylo na uvolněný trůn hned několik aspirantů. Petr Pechek, Jan Janů a Pavel Kubričan patřili mezi hlavní favority a všichni tři nechyběli ve vedoucí skupince ještě na pátém kilometru. Kromě nich tam byli i Jáchym Kovář, Michal Šmahel, Jan Volár nebo Martin Edlman.

Krátce poté, ve výběhu za šestým kilometrem, se pak čelní skupinka začala trhat a vepředu zbyli tři běžci. V dramatickém finiši pak Jan Janů z Hvězdy Pardubice porazil Pavla Kubričana reprezentujícího klub Saucony jen o centimetry. Čas měly shodně 31:17. Vítěz ale s tímto scénářem příliš nepočítal. „Čekal jsem, že to půjdu tempově a kluci mě v závěru převálcují. Že jsem to udržel do cíle, bylo pro mě velké překvapení,“ řekl skromně v cíli.

Zatímco jiným běžcům jarní sezona začíná, pro Jana Janů zároveň silniční sezóna končí, směřuje k běhům do vrchu. „Směrem k běhu do vrchu jdeme správným směrem,“ těší mladého závodníka, který od letošního roku pracuje jako hasič a musí tak pečlivě zvážit, kdy si vybere dovolenou.

Třetí Petr Pechek hájící barvy TJ Maratonstav Úpice příliš nezaostal, když zaběhl čas 31:31. Čtvrtý v cíli byl Jáchym Kovář, kterého stálo hodně energie dostat se v úvodní fázi závodu do čelní skupinky, ani zdaleka totiž nestál v prvních řadách.

Mezi veterány zvítězili Jindřich Král (Iscarex Česká Třebová) v čase 33:25, vynikající Robert Štefko reprezentující svůj vlastní tým v čase 33:07 a slušně zaběhl i Ján Korytár (AC Falcon Rokycany). Navzdory roku narození 1952 zaběhl čas 39:15. Z vítězství se mohli těšit i Miroslav Říha ze Sokola Sadská (47:30) a Vítězslav Jantsch (LIAZ Jablonec), který zaběhl čas 55:44.

Traťový rekord pro olympioničku Vrabcovou Nývltovou

Závod žen byl opět jasnou záležitostí pro Evu Vrabcovou Nývltovou (PSK Olymp Praha), která časem 33:51 dokonce posunula ženský traťový rekord. Umístila se na vynikajícím jedenadvacátém místě mezi muži. „Bylo to pro mě těžké. Běžela jsem po New Yorku druhý závod, běžela jsem to z těžkého tréninku a po té dvacítce minulý víkend jsem ještě pořád unavená. Moc se mi do toho ani nechtělo, ale jsem ráda, že jsem to zvládla,“ řekla současná vytrvalecká jednička mezi ženami a dodala: „Doufám, že jde příprava správným směrem.“

V zimě stihla i dva závody na lyžích, dle svých slov si v zimě „zalyžovala až až“. Je ráda, že formu minimálně neztratila, vrcholem pro letošek bude Mistrovství Evropy v Berlíně. Dříve se ale představí také na světovém šampionátu ve Valencii.

Druhá mezi ženami doběhla nestárnoucí Petra Kamínková ze Svatého Kopečku. Vyhrála svojí věkovou kategorii a časem 35:46 stanovila její nový rekord. V cíli měla radost z času, z podmínek a prozradila, že zvažuje nabídku běžet letos maraton. Třetí ženou v cíli byla Petra Kotlíková (Slavoj Banes Pacov), rovněž vítězka své věkové kategorie, v čase 37:06.

Letos byla v reakci na stále více běhajících místních nově vypsaná kategorie běžců a běžkyň z Peček. Nejrychlejším mužem byl Norbert Klvaň ve slušném čase 37:42, nejrychlejší žena z Peček Ludmila Brunerová doběhla hned za první trojicí mužů v čase 45:14. Pro úplnost dodejme jména dalších vítězek veteránských královen: Jiřina Hodboďová z Liberce zaběhla čas 46:49, Jana Chlupatá (SABZO Praha) se vešla v čase 57:22 bohatě pod hodinu.

Závod měl slušnou účast i přes velmi chladné předchozí týdny, které určitě řadu závodníků odradily. Pečeckou desítku dokončilo 860 závodníků a dva psi. Jeden z nich tradičně doprovázel nestárnoucího Jaroslava Gamana, a ačkoliv byl celý den bez vodítka, mezi běžci byl naprosto bezkonfliktní.