Už po čtyřicáté se v pátek 6. dubna uskuteční Běh Výstavištěm Flora Olomouc, jeden z nejstarších běžeckých závodů, které si i letos mohou milovníci dlouhých tratí v Olomouci vyzkoušet. Jeho letošní pokračování odstartuje první dubnový pátek v 17 hodin v Rudolfově aleji Smetanových sadů nedaleko Café Restaurantu Fontána, kde je i zázemí akce. Na účastníky hlavního závodu čeká rovných deset kilometrů po asfaltových parkových cestách, mládež a příchozí poběží 3,6 kilometru. Novinkou jubilejního ročníku je čipové měření výsledků závodu.

Běh Výstavištěm Flora Olomouc je už tradičně součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, populárního běžeckého seriálu, kterého se každoročně účastní stovky převážně amatérských atletických nadšenců, ale i známých vrcholových sportovců. Ti si na rozmanitých tratích od tří kilometrů až po královskou maratonskou distanci poměřují svou aktuální výkonnost a kondici.

„Náš závod je ale určen nejen jim. Svou délkou a nižší úrovní obtížnosti oslovuje vedle výkonnostních běžců také začátečníky, kteří si chtějí odbýt svou závodní premiéru třeba v rámci přípravy na některý z větších soutěžních běhů. Výhodou je i fakt, že se část naší trati kryje s trasou velmi populárního Mattoni 1/2Maratonu Olomouc, jehož červnový start se kvapem blíží a na nějž se mnozí běžci už v těchto týdnech intenzivně připravují. Začínající vytrvalci navíc mají příležitost seznámit se během závodu se svými zkušenějšími kolegy, kteří je rádi zasvětí do tajů závodního běhání na dlouhých tratích,“ láká zájemce na start ředitel mítinku Adam Fritscher z pořádající Ligy stovkařů Olomouc.

Trať Běhu Výstavištěm Flora Olomouc zavede závodníky ve třech okruzích do takřka všech zákoutí čarovných Smetanových sadů a je převážně rovinatá. Zpestřením je překonávání pěší lávky nad Rudolfovou alejí. Pro méně zdatné a začínající atlety (kategorie příchozí) je připraven jeden okruh o délce 3,6 kilometru. Startovné v hlavním závodě činí 80 korun pro předem přihlášené a 100 na místě; příchozí zaplatí 50 korun. Za ně obdrží všichni účastníci kromě sportovního zážitku ještě dvacetikorunovou poukázku na občerstvení v Café Restaurantu Fontána a čaj v cíli; pro ty nejlepší v jednotlivých kategoriích včetně příchozích jsou připraveny drobné finanční a věcné ceny a diplomy, pro všechny pak malá běžecká tombola po vyhlášení výsledků. To se odehraje právě v příjemném prostředí Café Restaurantu Fontána ve Smetanových sadech.

„Novinkou letošního ročníku je změření závodu špičkovou čipovou technologií Mylaps, kterou od letoška náš klub provozuje. Znamená to, že výsledky budou kompletně hotové prakticky s doběhnutím posledního závodníka do cíle a ihned tak může dojít i k vyhlášení těch nejlepších. Co zůstává stejné jako vloni, je prodloužení trasy hlavního závodu o 400 metrů na rovných deset kilometrů. Tři přeběhy lávky nad parkem sice nezajišťují úplně tu nejrychlejší trať, přesto by při dobrém počasí mohly padat i osobní rekordy zúčastněných borců na desetikilometrové distanci,“ zmiňuje Fritscher.

Běh Výstavištěm Flora Olomouc v posledních letech pravidelně přilákal na start více než stovku atletů různých výkonnostních úrovní a všech věkových kategorií. Od roku 2011 se závod koná jako memoriál dlouholetého člena olomoucké Ligy stovkařů a běžeckého kamaráda Jaroslava Dobrého. Propozice, online přihlášku a posléze i výsledky a fotografie ze závodu naleznou zájemci na stránkách www.liga100.cz.