Zrušený Lesní běh v Opatovicích u Hranic na Moravě, kde polomy v lese nedovolily pustit běžce na trať, nás donutil poohlédnout se po něčem jiném a náš zrak zamířil na Aprílový maratón v Kuřimi, protože tam to docela dobře známe také. A musím přiznat, že to nebyl vůbec špatný krok. Počasí slušné, trať ve výborném stavu a pořadatelé jako obvykle perfektní, takže všechno klapalo jako hodinky. A tím myslím ty švýcarské, aby nedošlo k mýlce.

Filip Ospalý se kvalitně odtrénoval

Již na startu bylo jasné, že si asi Filip Ospalý, bývalý skvělý český triatlonový reprezentant, /AC Moravská Slávia Brno – 23:46/ se závodním polem udělá, co chce. A také to tak provedl. Od startu se usadil na prvním místě a v solidním tréninkovém tempu si doběhl pro vítězství. O druhé místo se na trati vedl boj, ale mládí nakonec zvítězilo nad zkušeností. Na věkem ještě juniora Jaroslava Říhu /Orel Kuřim – 23:58/, se sice dotáhl asi kilometr před cílem Martin Keibl /TJ Slovan Podlesí – 24:04/, ale v závěru na dravé mládí nestačil a doběhl si nakonec pro třetí místo. Mimochodem Jaroslav Říha vytvořil traťový rekord juniorů v tomto závodě.

Barbora Kopřivová provedla to samé
Stejnou taktiku jako Filip Ospalý mezi muži předvedla Barbora Kopřivová /TJ Přísnotice – 27:52 / mezi ženami. Vyrazila dopředu a už před sebe žádnou konkurentku nepustila. Za ní si ovšem skvěle vedla druhá Lucie Vaculová, pro upřesnění dříve Kolková, /AC Moravská Slávia Brno – 28:13/ a výborný výkon podala také Lucie Johaníková /AC Moravská Slávia Brno – 28:59/, ta skončila třetí.

Kuřimská běžecká liga má velmi dobré jméno

Již roky se v Kuřimi pořádá Kuřimská běžecká liga a za ten čas si vypracovali zdejší organizátoři velmi dobré renomé. Závody šlapou, jsou výborně organizované a tím pádem se zde objevuje čím dál víc běžců z Brna a blízkého okolí.

Druhý závod této soutěže je Aprílový maratón Kuřim – Podlesí. Trasa závodu vede z Kuřimi do Podlesí přes zdejší kopec Horka nad Kuřimí a měří 6,3 km. Běží se po polní cestě, v lese se zase dostanete na pěšinku a lesní cestu. Také si vyzkoušíte silnici při náběhu do lesa a pak též směrem na obrátku do Podlesí. Takže v podstatě všechny terény až na klasický terénní kros si vyzkoušíte v průběhu tohoto závodu.

Jak závod viděli nejlepší muži a ženy

Po delší době vcelku přijatelné závodní podmínky vytáhly na start celkem 91 závodníků na dospělé trati, další pak i s dětmi startovali v kategorii příchozích, takže bylo dnes dopoledne v Kuřimi opravdu živo. „Mám naplánované nějaké závody v průběhu roku,“ přiznal se mi Filip Ospalý, „tak jsem si přijel zkusit něco odtrénovat v závodě, protože příprava se mi podle mých představ vůbec nepovedla. Uvidím, jak to půjde dál.“

„Zkusil jsem to rozběhnout co nejrychleji,“ popisoval svoji taktiku v závodě Jaroslav Říha. „Chtěl jsem si udržet náskok před Martinem, ale on se přece jen dotáhl. V závěru jsem pak ještě zrychlil a už si druhé místo pohlídal.“ „Sice se mi podařilo stáhnout Jaroslavův náskok,“ smál se jako obvykle Martin Kleibl, „jenže pak za to před cílem vzal a už jsem neměl nárok se ho udržet.“

„Takové tratě mám moc ráda,“ řekla mi Barbora Kopřivová. „Nemám na nich problémy jako na silnici, proto si raději vybírám závody, kde se běží víc v terénu.“

„Zkouším, jestli mi ještě to půjde,“ smála se mému překvapení z toho, že už je v jiné věkové kategorii Lucie Vaculová. „To víš, s dětmi už to není jako dřív, ale jsem spokojená.“

Pochválil jsem i za pro výborný výkon také Lucii Johaníkovou, která mě opravdu překvapila. „Tak to moc děkuji,“ řekla mi Lucie. „Já jsem to tak neviděla, přece jen jsem byla za holkami dost daleko, ale pochvala mě potěšila.“ A jak jsem už napsal. Pochválit je nutné i pořadatele. Nepamatuji si, kdy jsem přijel ze závodů normálně na oběd. Takovým fofrem to tam všechno zvládli. Je vidět, že umí. Jsou to borci.

Výsledky