Veteráni ovládli třetí ročník Grand Prix Dříteč. V hlavním dvouokruhovém asfaltovém rovinatém běhu okolo golfového areálu u Kunětické hory na Pardubicku překvapivě vyhrál Ladislav Kučera z Iscarexu Česká Třebová. Trať o délce 8,3 kilometru dal za 27:25 minuty. Hlavní favorit Pavel Hladík z pardubické Hvězdy na něj ztrácel 37 sekund. Třetí byl Jiří Leplt z SK Nové Město nad Metují za 29:30. Loňský traťák Jakuba Holuši 25:21 byl teda úplně někde jinde.

„Prostě se mi tady nedaří,“ řekl po závodě Hladík, který zde startoval ve všech třech ročnících. „Od startu to nebylo ono a po první kole mi Kučera v pohodě utekl,“ dodal.

Hlavním magnetem závodu byl start desetibojařské legendy Romana Šebrleho. Roman svoji roli splnil na sto procent. Před startem předával ceny dětem, ochotně se nechal fotit s běžci, a aktivně se zapojil do hlavního závodu. V něm svedl souboj s další legendou. V minulém století mistryně republiky v běhu na pět kilometrů na dráze a do vrchu Anna Krátká ze Svitav startující za Hvězdu z toho měla úžasný zážitek. „Po startu na vrcholu stoupání v zatáčce při nabíhání na okruh jsem ho nabrala loktem. Pak šel před mě, ale v polovině závodu jsem mu utekla. V koncovce mě měl však loženou a myslím si, že mě nechal vyhrát finiš. Je to prostě frajer a gentelman.“ Šebrle doběhl ve shodném čase jako vítězka čtyřicátnic a třetí žena běhu Krátká 38:11.

Svoje role ambasadorů závodu vzorně na místě plnil i diskař Imrich Bugár a tenistka Lucie Hradecká. Dospělým předával ceny kanoista Martin Doktor, který si střihl kratší závod.

Vloni byl nečekaným vrcholem závodu jeho úvod, kdy je na konci čtyřsetmetrového náběhu na okruh vypsaná rychlostní vrchařská prémie. Tu chtěl tehdy urvat lékař Zdeněk Novotný z Pardubic, ale Jakub Holuša ji s nasazením všech sil vyhrál. „Kubu to tenkrát tak nakoplo do závodu tak, že nám zde vytvořil neskutečný traťák,“ připomněl ředitel závodu Pavel Krejčík. Letos byl Novotný opět připraven: „Jdu do toho znovu a myslím si, že by to letos mohlo klapnout, jsem i lépe připraven.“ A skutečně prémii získal a v cíli měl čas 37:28 a pětatřicáté místo celkově.

Nejlepší ženou závodu byla padesátnice Jana Matyášová z Dolní Dobrouče. „O závodě jsem vůbec nevěděla, ale přečetla jsem si o něm článek na BezvaBěhu a jelo se. Bylo to tady suprové a úžasně mě to nakoplo do sezóny“ . Jana se mohla radovat nejen z absolutního ženského prvenství za 35:37, celkově 24 místo, ale byla stejně jako Hladík vytažena v běžecké tombole, kde se losovalo o tisícikorunové poukázky na zboží. Druhou ženou závodu byla nejlepší mladá Lucie Kratochvílová za 36:48.

V závodě startovala i nejstarší česká vytrvalkyně Magdaléna Jelínková z Černilova (73 let). Zkušená závodnice porazila několik soupeřek časem 56:33. Ještě lepšího umístění dosáhl nejstarší účastník. Letos osmdesátiletý Standa Doležal z Bezděkova u Pardubic – 47:25.

V závodě na 4,3 kilometru byli nejlepší Tomáš Pozler z AC Pardubice za 14:52 před Kristiina Hannele Mäki z Olympu Praha –15:33. Martin Doktor s úsměvem dal 22:53 – 27. místo.