Po loňském vítězství na pětikilometrové trase přidal Jakub Exner z pořádajícího Pteamu Jihlava letos vítězství i na hlavní trati závodu AXiS noční desítka.

Exner o svém vítězství rozhodl v druhém z celkově tří kol. Co na tom, že v prvním a třetím kole byl o vteřinu pomalejší než Libor Eremka (TJ Jiskra Humpolec), když v druhém na svého soupeře získal osm sekund a v čase 34:29 byl vůbec nejrychlejší. Třetí z kategorie do 39 let Jan Buchta byl v čase 35:29 celkově čtvrtý. Na třetím místě totiž doběhl nejrychlejší veterán Kamil Kyrš z klubu MST Jihlava (35:17), který si s Eremkou prohodili loňská umístění.

Multi sport Team Jihlava slavil v kategorii 40 – 49 let double, když druhý byl Jan Zamrazil. Na stupních vítězů je doplnil Petr Pablo Kružík. V kategorii padesátníků vyhrál Hubert Nesporný z Atletiky Humpolec v čase 40:08 a o kategorii výše nenašel v čase 48:48 přemožitele Karel Hadrava (Atletika Jihlava).

Zatímco v mužské kategorii se na start deseti kilometrů nepostavil nikdo pod osmnáct let, v ženské kategorii byly tyto účastnice rovnou tři, nejrychlejší z nich byla Mirka Váňová v čase 49:55. Nejrychlejší ženou celkově pak byla Olga Krčálová (Polenský team), která jako jediná žena pokořila hranici 41 minut, její čas byl 40:57. Ženy letos poprvé vybíhaly pár minut po mužích a nejlepší z nich tak měly během závodu přehled, jak si v porovnání se soupeřkami vedou. Podobně jako v závodě mužů i ženská vítězka se „trhla“ během druhého okruhu.

Druhou v cíli byla o pouhých pět vteřin vítězka kategorie A Adélka Stráská z Eleven Run Teamu a třetí byla druhá v kategorii B Lenka Blažková z Třebíče (44:53). V kategorii C pak nenašla přemožitelku Alena Krcháková (AC Mor. Slavia Brno), jejíž čas 45:39 byl mezi ženami pátý nejlepší.

I letos byla součástí závodního večera vedle dětských tratí i noční pětka. Mezi dorostenci vyhrál Štěpán Štýbnar a mezi dorostenkami Barbora Marešová. V mužské kategorii pak nepřipustil drama favorit Roman Kocúrek z Pteamu Jihlava. Vyhrál v čase 18:42 a dvacet vteřin před Jakubem Šnrdlou a o více než dvě minuty před třetím Františkem Mottlem z Humpolce. I ženská pětka se rozhodla hned v úvodní fázi, v cíli byla nejrychlejší Kateřina Przeczková z Pelhřimova v čase 25:59. Druhá byla Lucie Horáková ze Slavonic (26:48) a třetí Lenka Manová (Maníci) se ztrátou minuty a pěti vteřin na vítězku.

Závodily i tříčlenné štafety, kuriózně ale na první dvou místech skončily dvojice. Vyhráli Milan Krejčík s Michalem Jarolímem (Sportisimo Strakonice) v kvalitním čase 35:51, druzí byli Tadeáš Vítek s Lukášem Hávou (Predátor workout Počátky) s časem 37:33. Ze stejného klubu byla i třetí štafeta ve složení Jakub Máca, Tomáš Blažíček a Tomáš Ryšavý.

Závodu se kromě dětí zúčastnilo téměř pět set účastníků. To je hezké číslo už jen proto, že sobotní den rozhodně nepatřil mezi vyloženě jarní. I večer byla teplota kolem bodu mrazu a to určitě pár zájemců o běh odradilo.

„Účast mě velice potěšila i přes ne moc hezké počasí a hlavně všude vládnoucí chřipku. Vždy mě potěší, že lidé v takovémto počtu přijdou sportovat,“ neskrýval spokojenost hlavní pořadatel Pavel Hotař a dodal: „Závod se myslím celkově vydařil a doufám, že si ho všichni užili a odnesli si krásný zážitek i medaili na krku.“

WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY