S příchodem jara někteří z nás, kteří zanevřeli na běhání v zimě, oprašují venkovní vybavení. Početnou skupinu vybíhající na jaře tvoří ale i začátečníci, kteří i kvůli špatnému vybavení přestanou dřív, než skutečně začnou. Pravdou je, že mrazů už se bát asi nemusíme, nicméně stále bychom neměli zapomínat na teplejší vybavení. Většinou totiž sportujeme ráno a večer, kdy teploty často klesají pod příjemný jarní průměr. Přinášíme Vám tedy několik rad, na které byste neměli v chladném počasí zapomínat.

OBLEČENÍ

Pokud s běháním začínáte, myslete na základní pravidlo. Tedy obléci se něco méně, než kdybyste sportovat nešli. Zdá se to banální, ale nejeden začátečník se ve svých začátcích potýká s přehřátím. Při výběru konkrétních kusů oblečení dbejte především na kvalitu materiálů.

Vhodné je volit prádlo funkční (včetně ponožek), které je tvořeno ze syntetických vláken navržených tak, aby co nejlépe odváděla pot a zároveň hřála. Doporučuje se je nemíchat s přírodními materiály, jako je vlna či bavlna, jež pro běhání nejsou vhodné. Funkční prádlo by mělo samozřejmě přiléhat k tělu, volné by svou funkci neplnilo.

BOTY

Většina z nás asi nevlastní několikery běžecké boty do rozdílného počasí. Nicméně jaro často provázejí deště a nabízí se tak otázka nepromokavosti bot. Pokud neplánujete běhat přímo vodnatým terénem, do bot s goretexovou úpravou netřeba investovat, nohy by se Vám zbytečně pařily. Občasný déšť Vaše boty přežijí, jen je musíte po návratu usušit.

PŘÍPRAVA

Podlehnout nachlazení při běhu v sychravějším počasí je celkem snadné. Nikdy tedy není od věci trochu posílit imunitu. Z dlouhodobého hlediska sám sport imunitu posiluje, nicméně v začátcích jsme po fyzické aktivitě k prochladnutí spíše náchylnější. K pestré stravě můžete přidat potravinové doplňky jako je echinacea, vitamin C, nebo třeba rybí tuk. Bezprostředně po běhu přirozeně doplňte tekutiny a nebojte se ani sacharidů.

POZOR NA ALERGIE

Nikdo nechce sportovat a neustále si utírat nos. Pokud trpíte na jarní alergie, vyhněte se běhání v parku, vezměte si antihistaminika, nebo se na nejdráždivější období přesuňte do fitness centra na pás.

ROZCVIČTE SE!

Jedním z nejdůležitějších pravidel, na které byste neměli zapomínat je rozcvička. Nejen, že se Vám lépe poběží, ale také Vás uchrání před prochladnutím a zraněním. Rozcvička nemusí být dlouhá, ale měli byste při ní protáhnout všechny svaly. Tělo se prohřeje a připraví na výkon.

JE VÁM VENKU ZIMA? ZAJDĚTE DO FITKA!

Pokud je Vám i přes všechny přípravy venku zima, nepřemáhejte se. Zacvičíte si i ve fitku. Nebo si můžete zaplavat v bazénu. I to se počítá!

NEPŘEŽEŇTE TO

S přicházejícím jarem jste jistě velmi motivovaní, ale všeho s mírou. Pokud jste celou zimu nesportovali či s během úplně začínáte, je důležité začít hlavně postupně. Zvolte spíše kratší vzdálenost a když nějaký ten den vynecháte, nic se nestane. Naopak, je tak více pravděpodobné, že se Vám běhání neznechutí a déle u něj vydržíte. Až budete v klidu zvládat první kolečko, přidávejte další a užívejte si to.