Jediná vteřina ozdobila nový český rekord Evy Vrabcové-Nývltové. 1:11:01 je o vteřinu lepší než 24 let starý výkon Aleny Peterkové. A také o vteřinu horší než sama plánovala… V ideálních podmínkách (slunce, 8 stupňů, 47% vlhkost, téměř bezvětří) sledoval pražský půlmaraton také atak na světový rekord žen.

Joan Melly z Keni ho nakonec nedala, 1:05:05 je ale pátým nejlepším časem všech dob. S loňským svěťákem (později o vteřinu překonaným) Jepkosgeiové má Praha dva časy v top pět historie.

To muži zůstali tentokrát ve stínu. Benard Kimeli, vítěz pražské Grand Prix na 10 km (v šestém světovém čase historie) rozhodl o vítězství až trhákem kilometr před cílem a zaběhl 59:47. Jiří Homoláč nenaplnil touhu po osobním rekordu a zůstal o 1:10 minuty za svým loňským českým rekordem závodu na 1:04:33.

Nejlepší české běžce Česká televize jako obvykle úplně ignorovala, ukázala je pouze na startu, Vrabcovou jednou na trati a pak oba v cílové rovince. Jednoduchá otázka po letech těchto poznámek zní: Skutečně nejde jednu kameru na motorce věnovat nejlepším Čechům?

Vrabcová běžela s africkým vodičem, který ji perfektně vedl a usměrnil, což v cíli ocenila. „Je to úplně fantastické,“ radovala se. „Bylo to těžké, do desítky v pohodě, Manuel mi nedovolil, abych to přepálila. Pak rovinka do 15. km byla nejhorší. Krotil mě, měli jsme náskok, ukazoval mi různé znaky. Moc jsem tomu nevěřila ještě v cílové rovince, ale diváci mi pomohli. Po třech protrápených závodech je to obrovská motivace do dalšího běhání. Manžel Martin mi tvrdil, že to dám.“ Její výkon roste i tím, že ho dosáhla teprve dva týdny po mistrovství světa. Kde se jí sice nedařilo tolik, jak by si přála, přesto se musela vydat. K tomu změna tréninku směrem k rychlosti… Zdá se, že se ještě můžeme těšit na velké věci.

To Jirka Homoláč nedokázal. Po návratu z Keni i světovém šampionátu ve Španělsku – kde naopak běžel dobře svůj druhý nejlepší výkon – ho trápilo nachlazení, patrně plně nezregeneroval. „Ve druhé půlce jsem to ztratil, ale od jedenáctého jsem běžel sám a bylo to slabé. Podmínky byly dobré,“ přiznal.

Atmosféra na trati i podél ní opět vládla báječná. Ke startu bylo 11 500 přihlášených běžců ze 78 zemí, kapacita se vyčerpala už měsíc před startem. Výstřelem poslal běžce do akce profesor Jan Pirk a hned se i sám zapojil, podobně jako před časem dnešní starosta Prahy 5 a ironman Pavel Richter.

Soňa Kotůlková, 42letá členka loňské formace Women´s Challenge, se na 12. km provdala za Michala Hrabce. Seznámili se před třemi lety, právě tady na půlmaratonu. Má osobák 1:59 a dnes ho nevylepšila, ale to jí asi netrápí… U Čechova mostu zastavili a proběhl tradiční obřad. Nejstaršími na startu byli 84letý Jiří Pejpal a 71letá Rafael Gómez-Jordana ze Španělska.

A ještě krátce vývoj na špici? Na 5. km byla v čase 14:07 velká desetičlenná skupina se všemi favority. Hodně rychle za 14:51 to rozběhly první dvě ženy, o 40 vteřin rychleji oproti plánu. Joan Melly ještě zrychlila na desítce, zůstala sama, pak jí trochu došlo, ale v závěru se dokázala ještě sebrat. Ještě na Rohanském nábřeží se drželo pohromadě nevídaných sedm chlapů, plán byl 2:48/km. Zaostal světový rekordman Tsegay, který se do Prahy vrátil po šesti letech. Kimeli to při svém druhém půlmaratonu v životě urval až u Intercontinetalu. „Prahu mám rád, běhá se mi tu dobře,“ smál se.