Po pátečním dešti se v sobotu zase vyčasilo a hlavně opět oteplilo. Jaro už bylo, je zrovna léto. Přesně jak jsem o tom psal už před nedávnem. Buď zima, nebo léto, jinak už to tady ani není. Ale pořád lepší tohle počasí než ta kosa, co nás sužovala ještě před několika týdny. I když dnes už fakt bylo docela slušné vedro.

Tomáš Navrátil se vrátil ve velké formě

V zimě měl Tomáš Navrátil /AK Asics Kroměříž – 33:20/ fantastickou formu. Jenže se pak těsně před Rohálovskou desítkou zranil a musel na delší dobu vysadit z tréninku. Ostře to zkusil až teď ve Veřovicích a je vidět, že mu přestávka vůbec neuškodila. Je zpátky a ve formě. Závod si odběhl sólo sám a soupeři mu nestačili.

Za ním si druhé místo pohlídal Lukáš Soural /Orel Židenice – 34:16/ a třetí skončil Matouš Vrzala /SSK Vítkovice – 34:34/.

Petra Pastorová lítá jako ďábel

Jinak to snad ani napsat nejde. Petra Pastorová /Kilpi team Ostrava – 39:21/ je úplně někde jinde, než ostatní ženy a hlavně je na ní vidět, jak jí běhání neskutečně baví.

Daleko za ní proběhla cílem jako druhá Helena Kovaříková /Stoličná – 42:35/ a třetí místo jen pět vteřin za druhým flekem obsadila tvrdě bojující Darina Krausová /AK EZ Kopřivnice – 42:40/.

Veřovská desítka je součástí Orelské běžecké ligy

Pamatuji ještě doby, kdy se ve Veřovicích závodilo v únoru. Když pořadatelé přesunuli závod na duben, už se mi tam kvůli křížení termínů jiných závodů nepodařilo dostat. Až letos, když nikde nic poblíž mého bydliště nekonalo, jsme se rozhodli zajet do Veřovic podívat. Závod je zařazený do Orelské běžecké ligy a je pokaždé skvěle organizovaný. Ani letos to nebylo jinak a pořadatelé z Orla Veřovice společně s ředitelem závodu Antonínem Kellerem by měli dostat od všech běžců velkou pochvalu.

Není jednoduché v současné době uspořádat závod a ještě k tomu na silnici s běžným silničním provozem.

A jak se běžcům ve Veřovicích líbilo?

Parádní počasí, skvělá atmosféra, co víc si mohli vytrvalci přát. To vše bylo dnes ve Veřovicích k dostání a všichni toho naplno využili.

„Konečně mě přestalo bolet tříslo,“ řekl mi na parkovišti u auta, kde zastupoval Ondru Němce při předávání běžecké obuvi Asics Tomáš Navrátil. „Jen mě mrzí, že jsem tu loni běžel rychleji a dnes to ještě nebylo ono. Ale hlavně, že jsem v pořádku, teď už to půjde zase rychle nahoru.“

„Neměl jsem tu ani startovat, protože jsem nemocný.“ Přiznal se mi Lukáš Soural. „Ale vezl jsem do Veřovic tu naši orelskou partu. A když jsem viděl to počasí, tak mi to nedalo. Dolů do Mořkova jsem startovní pole chvíli táhl, ale nikdo nechtěl jít střídat, tak jsem se schoval a napálil to až pak do kopce. Potom jsem si druhé místo už jen hlídal.“

„Lukáš mi utekl asi na pátém kilometru a už jsem s tím nic nedokázal udělat,“ jen konstatoval Matouš Vrzala. „Ovšem jinak jsem maximálně spokojený,“ dodal vzápětí.

„Mám po dlouhé době radost z běhání,“ usmívala se spokojeně na mou pochvalu, že je to neskutečně běží, Petra Pastorová. „Nemusím vůbec dřít a cítím se výborně, to jde pak všechno úplně samo.“ Opravdu jsem už dlouho neviděl nějakou ženu tak lehce běžet jako dnes Petru ve Veřovicích. Je na tom fakt hodně dobře.

„Snažila jsem se udržet si druhé místo a bylo to hodně těžké,“ kroutila hlavou Helena Kovaříková. „Ten kopec nazpět byl nekonečný, ale nakonec to vyšlo a mám z toho velkou radost.“

„Z kopce moc běžet neumím,“ trošku smutně si povzdychla Darina Krausová. „Zkusila jsem se tu ztrátu dotáhnout, ale i když jsem šla naplno, už se mi to nepodařilo.“

Někomu se dařilo víc, jinému míň, tak to prostě na závodech bývá. Ale hlavní je, že se všichni konečně v teple parádně proběhli a dobře se pobavili. O to jde na těchto závodech nejvíc.

Výsledky