V sobotu se v Pardubicích konalo Mistrovství České republiky v půlmaratonu.

Na start nastoupilo celkem 1087 běžců.

První dvě místa obsadili Keňané, ale nás zajímá, kdo získal titul mistra republiky. Pro ten si doběhl Jiří Homoláč v čase 1:06:15. Byl to Jirkův třetí půlmaraton v průběhu 3 týdnů! Výsledný čas hovoří o tom, že Jirkovi nešlo o osobák, ale o titul.

Druhé místo bral s časem 1:06:23 Vít Pavlišta, třetí pak nestárnoucí Petr Pechek – 1:08:38.

„Degradovat Mistrovství České republiky v půlmaratonu (už tak nepříliš valné úrovně) tím, že z první pětky v cíli ČAS vyloučí dva české výkony, protože se jim nezdá barva jejich trička, to už skutečně vyžaduje mít atletiku a běh v srdíčku. Bravo @czatletika.“

„Z veselejšího soudku, jsem rád, že se mi podařilo doběhnout v solidním čase a konečně jsem si zase po dlouhé době při půlmaratonu zazávodil od startu až do cíle. A to díky Jirkovi Homoláčovi. Těším se na maraton. Na 5. místě doběhl v osobním rekordu, již v kategorii nad 40 let závodící týmový kolega, Robert heczko. Bohužel ani on neprošel módní policií,“ sděloval svým fanouškům na Facebooku „vicemistr“ Vítek Pavlišta.

Technický delegát MČR v 1/2 maratonu Jindřich Linhart však předem upozorňoval, že všichni startující v MČR mají povinnost startovat v oddílových dresech, které jsou uvedeny v evidenci ČAS. Start v jiném dresu není přípustný. Za jiný dres se považuje i reprezentač­ní dres.

Nicméně trest je zbytečně tvrdý.

Nejrychlejší ženou byla taky Keňanka, to nás taky nezajímá. Nás zajímá, kdo byla nejrychlejší Češka. Tou byla Petra Kamínková. K titulu jí stačil čas 1:21:01. Druhá za Petrou skončila Ivana Sekyrová – 1:21:46, třetí pak Daniela Havránková – 1:23:00.

Výsledky