Ráno jako malované přivítalo v sobotu ve Zlíně na 37. ročníku Zlínské lesní hodinovky, 4. závodě zlínského běžeckého seriálu, rekordních 114 běžců včetně 26 žen. Po prezentaci na kopci u brány do hvězdárny na Lesní čtvrti následoval přesun cca 500 m ještě o kousek výše na vrchol k altánu U Spáleného dubu. Odtud byl po 10 hodině odstartován závod na rovných 60 minut po rovinatém vrstevnicovém kilometrovém okruhu po lesních pěšinách. Páteční dopolední déšť naštěstí nestihl trať moc podmáčet, a tak se závod konal při teplotě 16°C za ideálních podmínek.

Po startovním výstřelu vypálil vpřed Jiří Mitáček (Freerun Zlín), ale po proběhnutí cílem prvního kola z nasazeného tempa dost zvolnil a na čele tak dál pokračovala z původně vedoucí čtveřice už jen trojice Svatopluk Janečka, Jiří Kubíček a Matěj Beníček. S odstupem pár metrů ji následovala dvojice Milan Zvonek s držitelem rekordu 17 980 m na této trati Martinem Sadílkem. Díky rovnoměrnému tempu si Svatopluk Janečka na své soupeře v průběhu 4. kola vypracoval náskok 7 vteřin. Ten postupně stále zvyšoval a po hodině čistého času zvítězil s výkonem 16 420 m. Kubíček s Beníčkem kroužili až do 9. okruhu spolu, ale do 10. kola už vbíhal Jiří Kubíček (Freerun Zlín) osamocen a s 15 840 odběh­nutými metry obsadil 2. místo, 3. se umístil Matěj Beníček (KESBUK Team) – 15 680 m, 4. Tomáš Svoboda (Všechovice) – 15 520 m a 5. Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky) – 15 300 m.

Z žen se závodu poprvé zúčastnila Helena Kotopulu (Moraviaman) jako jedné z příprav na svou specializaci – triatlon. Od počátku si, jak řekla na pěkné trati, držela vedení a i když někde ve zúžených místech, kde bylo třeba se trefit na pěšinu mezi dvěma stromy, se díky ohleduplnosti soupeřů dalo předbíhat. Po 60 minutách jako celkově 14. s 14 780 m jasně zvítězila, když 2. doběhla se ztrátou 1 750 m Veronika Jínková (AK Drnovice) –13 030 m. Třetí místo s 13 160 m vyběhala Mária Sýkorová (Sýkora running team), 4. Lucia Friedlaenderová (Freerun Zlín) – 12 940 m a 5. ženou v cíli byla Lada Vaněčková – 12 500 m. Jedinou juniorkou byla Veronika Svobodová (SK Hranice) – 11 520 m a nejlepším juniorem byl Adam Gajdůšek – 13 980 m.

Rekord trati 17 980 m z roku 1996, jehož držitelem je Martin Sadílek, i po tomto ročníku odolal a je tak stále výzvou pro účastníky dalšího ročníku závodu.

Díky měření čipovou technologií si každý závodník může porovnat své časy na každý okruh.

Po závodě uspořádaného Jirkou Prokopem a jeho týmem, zatímco se všichni mohli občerstvit těstovinovým salátem a točenou desítkou, si zazávodily i děti. Na závěr po menších technických komplikacích při zpracování výsledků na PC proběhlo vyhlášení tomboly a tří nejlepších v 5 mužských a 3 ženských kategoriích.

Nyní nás čeká dvouměsíční pauza – zlínský seriál bude pokračovat ve středu 20. června opět ve Zlíně. Tentokrát ale v centru a na tartanu Stadiónu mládeže, kde se uskuteční Běh Olympijského dne. Závod na 5 km bude podle počtu účastníků rozdělen do více rozběhů, první bude odstartován v 18:00 hodin.

Upozorňujeme všechny zájemce, že letos je nutné se na závod předem přihlásit na www.olympijskybeh.cz. Přihlášení na místě NEBUDE MOŽNÉ.

Podrobné informace o zlínském běžeckém seriálu, pravidla, výsledky, propozice, průběžné pořadí a vše potřebné najdete na www.behyzlin.cz

Sledujte nás i na facebooku- https://www.facebook.com/behyzlin/