Unikátní série nočních běhů odstartovala svůj pátý ročník. První závod letošního ročníku seriálu NN Night Run se oblíbil v oblíbené Ostravě a nezklamal. Odpoledne za krásného jarního dne běžela více než dvě stovky dětí v pěti kategoriích innogy KIDS CUPu a doslova dav čtyř stovek účastníků se zúčastnil nesoutěžního Sberbank Family Runu. Zde byla na prvním místě radost z pohybu a vůbec nesešlo na tom, že někteří účastníci akci pojali jako procházku městem. Statutární město Ostrava dala záštitu nad touto akcí.

V osm hodin večer už se pod rouškou tmy začalo závodit. Na start AVON BĚHu na pět kilometrů se postavila více než pětistovka účastníků. Nejrychlejší z nich byl Miroslav Burian z CEPro teamu, který zaběhl čas 18:24.9. Druhý Michal Vlček (Los Amateros MTB) ztratil jen osmnáct vteřin. Za jeho zády se už seřadili vítězové veteránů Kai Witzlack-Makarevich reprezentující klub SC DHfK Leipzich/Triathlon, který se o vteřinu a půl vešel po devatenáct minut, a nejrychlejší muž pod 23 let Martin Ručka z BK Olbramice (19:04.8).

Třináctá celkově doběhla nejrychlejší žena Lenka Švábíková, která stejně jako její partner, vítěz mezi muži, hájí barvy CEPro Teamu. Zaběhla čas 20:59.8, spokojená ale moc nebyla. „Neběželo se mi vůbec dobře, protože mám krizi a netrénuji. Doufám, že mě dnešní výsledek nakopne k tomu, abych začala něco dělat,“ překvapila v cíli vítězka. Líbilo se jí počasí a hlavně medaile v cíli. „Máme kočičku. Abychom měli šelmu, je třeba běžet deset kilometrů a na to musíme více trénovat, tedy alespoň já,“ dodala. Druhá pak byla díky času 23:04.0 Veronika Drábková startující v kategorii Z23 a třetí v čase 23:27.8 Iva Sýkorová.

Na deseti kilometrech NN NIGHT RUNu zvítězil ve velkém sólo závodě Vítězslav Prášil z MK Seitl. „Jsem první, takže se běželo dobře. Já jsem spokojený. Trať byla parádní,“ řekl v cíli domácí závodník. Start v devět hodin večer mu vyhovoval. „Většinou běhám večer po práci, když děti jdou spát. Byla to pro mě jedině výhoda,“ dodal. Zaběhl čas 37:37.7 a o více než dvě minuty porazil Richarda Bednáře. Tento tradiční účastník Winter Runů a Night Runů startoval čtyřicet minut po doběhnutí závodu na pět kilometrů, kde doběhl šestý.

O třetí místo absolutně a vítězství v kategorii nejmladších veteránů se tvrdě bojovalo. Vítěz tohoto souboje Ondřej Čáp (SK Dobruška) porazil v čase 39:50.3 svého soupeře Stanislava Najverta (Salamon Svunto) o pouhé čtyři desetiny vteřiny. Jen o další čtyři vteřiny za nimi finišoval Jan Halfar (MoInlycke Health Care), třetí v kategorii třicátníků.

Jen šest mužů bylo v cíli, když cílem v čase 40:59.5 proběhla nejrychlejší žena Markéta Baginská (Nutrend). „Cítím se skvěle, byl to boží závod a jsem ráda, že jsem si ho mohla po čtyřech letech zase zopakovat,“ usmívala se v cíli a k večernímu startu řekla: „Měla jsem možnost dát si dobrý oběd, přes den si odpočinout a teď na to vlítnout naplno.“ Druhá žena v cíli, Hana Fialová, zaběhla čas 47:32.5 a vyhrála kategorii M40. Za ní už byly další závodnice Elen Šimonová a Zita Horniaková. Celkem doběhlo 373 účastníků.

Se závodem byli spokojeni pořadatelé. „Vše klaplo. Bylo super počasí a v Ostravě jsou super lidičky. Zaznamenali jsme dnes celkem přes 1 700 startujících a to je pro Ostravu rekordní počet. Závod startoval náměstek primátora Vladimír Cigánek, který je šťastný, že již pět let běháme v Ostravě. Jeho přístup naopak těší nás,“ zhodnotil začátek letošního seriálu nočních běhů šéf pořadatelů Tomáš Pavel. Další díl seriálu se odehraje již za dva týdny v Hradci Králové.