Ideální podmínky pro běhání, které ve Vyškově panovaly v posledních týdnech, se v sobotu trochu rozladily, protože bylo od rána docela slušné vedro. Přesto se akce na pomoc potřebným Běhám a pomáhám mohla rozběhnout na Vyškovském náměstí přesně podle představ pořadatelů.

Tomáš Steiner se vrátil po zranění vítězně

Tomáš Steiner/AK Drnovice – 30:47/ se asi po prvním kilometru závodu dostal do čela a v podstatě si tak doklusal bez většího úsilí pro první místo. Druhé místo obsadil výborně běžící Jan Adámek /31:48/ a třetí skončil Petr Kozánek /33:21/.

Taťána Straková ukázala ženám ve Vyškově, jak se má běhat

Naprosto dokonale běžela vyškovská závodnice Taťána Straková /34:46/. Až skoro dvě minuty za ní se dostala do cíle Terezie Zakopalová /AK Drnovice – 36:37/ a bednu doplnila Radka Sýkorová z Brna /37:29/.

Běhám a pomáhám

Projekt Běhám a pomáhám vznikl na podporu rodin z našeho okolí, které se dnes a denně musí vyrovnávat s těžkými životními situacemi. A často jsou odkázány na finanční pomoc druhých.

Pod záštitou hlavního sponzora, společnosti Lear Corporation, se tak pravidelně každý rok na jaře poběží Lear Vyškovský benefiční běh. Celý výtěžek (startovné a finanční dary od sponzorů) bude věnován na konto sbírky vybrané rodiny.

„Věříme, že projekt Běhám a pomáhám osloví nejen aktivní sportovce, ale i ty, kteří prostě chtějí pomoci druhým. Upřímně a ze srdce,“ to je motto organizátorů. Víc není co dodat. Snad jen, že pořadatelé připravili pro běžce trať v délce 8,6 km a děti pak běhaly kolem náměstí.

I druhý ročník této akce zvládli organizátoři skvěle, přestože všechny překvapila ještě větší účast běžců než loni. Jen tak dál.

Závod se líbil

Druhé ročníky závodů mívají obvykle ještě nějaké potíže. Ne tak ovšem Lear Vyškovský benefiční běh. Navíc vyšlo celkem dobře počasí, sice bylo až moc parno, ovšem dalo se to přežít.

„Trénuji teprve týden,“ prozradil i do mikrofonu Tomáš Streiner. „Měl jsem potíže s kolenem, ale už to pomalu odeznívá, tak snad se již konečně trochu rozběhnu. Dnes to ještě nebylo ono, moc mi toho chybí, ale kloub vydržel. Můžu začít trénovat pořádně.“

„Sice trénuji pravidelně, ale chtělo by to nějaký pořádný plán, abych se taky dál zlepšoval,“ naznal za cílem Jan Adámek.

„Já běhám spíš půlmaratóny,“ řekla mi na otázku, kde se vzala ve Vyškově tak dobře běhající žena, Taťána Straková. „Trénuji s Vlastíkem Lysákem a dnes mi závod docela sedl.“

„Dostanu se domů z Hradce Králové, kde studuji jen občas, tak se moc na závody nepodívám, ale dnes jsem si start stejně jako loni nenechala ujít,“ probírala za cílem se mnou svoji situaci Terezie Zakopalová.

„Já si běhám jen tak pro zábavu,“ smála se překvapená svým umístěním Radka Sýkorová, „ale mám z toho svého výkonu dnes velkou radost.“

A radost měli po závodě určitě všichni. Nejen běžci, kteří přispěli na dobrou věc, ale také pořadatelé, protože ukázali, že i ve Vyškově to jde, když se chce, a hlavně pak pomohli Míše Grimové z Lysovic penězi. Mimochodem, vybralo se celkem se vším všudy, jak jsem zaslechl, 1,2 miliónu, za což se jen klaním, které nutně potřebuje pro svůj hodně složitý život, ale to je jiný příběh, o kterém si můžete přečíst na stránkách www.behamapomaham.cz. A myslím si za všechny běžce, že se sluší pořadatelům poděkovat, poklonit a pořádně zatleskat. Zaslouží si to měrou vrchovatou.

Výsledky