Po dvou letech zamířila Pardubická 9, největší český běh všedního dne, zpět na kratší okruh z Pernštejnského náměstí okolo zámku přes Tyršovy sady a Zelenou branou zpět. A do listiny vítězů se poprvé zapsal domácí Jan Janů, běžec nové generace.

Po loňské rekordní kose přivítalo historické centrum druhé východočeské metropole teplé jaro, rtuť šplhala k 25 stupňům! Leč vítr přivál mraky a v době hlavního závodu těm nejlepším lehce sprchlo. Snad aby se ochladili, ale za to musili zaplatit daň kluzké dlažby.

Hned v prvním z tradičních šesti kol (po 1 600 m) se podle očekávání jasně oddělila trojice favoritů, všichni v červených trikách. Janů, vrchař z polabské roviny. S ním Jáchym Kovář po návratu ze třítýdenní přípravy v Maroku. A trojnásobný vítěz P9, o generaci starší Petr Pechek.

Přesně v polovině se utrhnul sám 25letý Janů. „Běžel jsem svoje, ne že bych útočil. Ale viděl jsem, že kluci mírně zaostávají. Podle časů jsem ale v druhé části určitě nezrychloval,“ komentoval v cíli. „Mám to tady rád, deštík mně nevadil, těší mě to vítězství,“ dodal spokojeně, a coby člen Mizuno teamu se jal stahovat reklamní bannery značky. Na roviny se nijak nepřipravuje, směřuje opět k vrchařské sezoně.

To nakonec třetí o deset let starší otec Pechek uznal výměnu stráží. „Už asi rychlejší nebudu, prostě jsem je neudržel,“ řekl. Sám směřuje opět k pražskému maratonu, kde dva roky vládne českému poli. Teď však favorizuje Jiřího Homoláče.

Na rozdíl od náhradní tříokruhové trati se ti nejlepší musí více proplétat davem těch, které už berou o kolo. Což vůbec nevadilo jasně nejlepší ženě Táně Metelkové. Hradecká učitelka a máma tentokrát neměla soupeřku, neboť domácí běžkyně chyběly. Druhá skončila veteránka Jana Matyášová z Ústí nad Orlicí a třetí Hana Klampflová, vrchařka z Vrchlabí. Jen o třináct vteřin za ní její mamina Eva…

Rekordy tentokrát při 16. ročníku Memoriálu Antonína Krejčího Kapary nepadaly a nutno přiznat, že se čekání na ně patrně protáhne. Nejlepší časy této trati drží hned z prvního ročníku 2003 Michal Nejedlý (27:50 vs. 30:15 letos Janů) a Vendula Frintová (30:45 vs. 36:45 nyní Metelková). Totéž platí pro absolutní počty běžců – před čtyřmi lety 445 lidí v hlavním závodě (a celkem přes tisíc), letos 337).

Což však nic nemění na bohatosti závodní nabídky i servisu okolo. Poměr cena/nabídka skutečně obdivuhodný. Běží se tu zajímavé štafety, kde se časy přepočítávají podle věkového koeficientu – vyhráli kluci AC Pardubice, pak dětské závody a charitativní Lidový běh pro nákup vozíku pro handicapovanou Míšu z Dědku u Přelouče. Běžel třeba i bývalý ligový fotbalista Slavie a Bohemians a poté asistent reprezentačního trenéra Luděk Klusáček s manželkou, bývalou olympijskou plavkyní, Janou Myškovou a dětmi.

A balík cen pro všemožné kategorie od železničářů přes zdravotníky, policisty a Pardubáky i věkové rekordmany (letos 8 vs. 84 let na dlouhé trati…) potěší rozsáhlou kavalerii. K tomu i doprovodný program, tentokrát představení nového raketového sportu crossmintonu s jeho světovou jedničkou Petrem Makrlíkem, nebo podpisovka zdejších ligových hokejistů Dynama.

Nedivte se, že i podpora politiků zde vychází neokázale, z Parlamentu přijel na závěr pirát Mikuláš Ferjenčík, který ocenil běžce o to víc, že sám také pobíhá.

Pardubická 9 má velké běžecké srdce.

Kompletní výsledky na www.sportt.cz