Poslední absolutní vítěz Velké ceny východních Čech v bězích Jaromír Hradecký ze Skutče má za sebou úspěšný týden. Ve středu vyhrál letošní druhou Malou cenu Monaka. Desetikilometrový lesní kros dal za 36:06 minuty.

S minutovou ztrátou byl druhý Michal Vokolek z AC Pardubice a třetí Lukáš Maier z pořádajícího KRB Chrudim.

Lukáš byl třetí i před měsícem a poté se stal absolutním vítězem krosového maratonu se součtem stoupání devět set metrů v okolí Dvora Králové nad Labem. „Tehdy o mě na BezvaBěhu napsali, že jsem elitní běžec KRB. Toto označení mě do závodu řádně nakoplo a celkem nerozumně jsem ho ostře rozběhl. Kupodivu mě síly vydržely po celý závod.“

Nejlepší ženou středečního Monaka byla triatlonistka Tereza Svobodová – celkově 11. místo za 40:14. Druhá byla mladá veteránka Kateřina Matrasová – 43:24, nejlepší nad 45 let byla Hanka Bulvová – 50:44.

V sobotu Jaromír nastoupil k sedmému ročníku Vysockého krosového půlmaratonu u Holic na Pardubicku, před dvěma roky byl druhý, vloni zde nestartoval. Všechny předchozí ročníky tří okruhového závodu (délka 21,6 kilometru a součet stoupání přes tři sta metrů) vyhrál Miloš Kratochvíl (traťák 1:17:45 hodiny) , ale ten není momentálně ve své klasické formě a takticky proto nastoupil k závodu na dvě kola, který vyhrál (57:11).

„Bude to fuška, během čtrnácti dnů běžím třetí půlku,“ řekl před závodem Hradecký, který byl na bedně ve své kategorii na slavném KVOKu . A jak probíhal vysocký závod, kde je společný start pro běh na jeden, dva okruhy a startovalo v něm rekordních přes 150 vytrvalců ? „Kratochvíl to hrozně nakopl, ale vydržel půl kilometru. Pak jsem šel do vedení, ale soupeře jsem měl za sebou celý první okruh. Cuknul jsem mu v úvodním stoupání okruhu během osmého kilometru. No čas nic moc, chtěl jsem dát pod 1:20, ale dneska to nešlo, jsem fakt utahanej,“ řekl po závodě spokojený vítěz. (1:23:31), který měl na druhého mužem náskok přes dvě minuty.