Začít běhat může člověk opravdu v jakémkoliv věku. Důkazem toho jsou i Standa Kubíček s manželkou Ivanou z Tiché, obce, která leží nedaleko Kopřivnice.

Jak dlouho běháš Stando?

Víš, běháme s manželkou třetím rokem, začali jsme od 3.dubna 2016. Nikdy předtím jsme neběhali.

Jak jste začínali?

K běhu mně přivedla manželka, řekla pojďme to vyzkoušet, třeba nás to začne bavit a stalo se. Začali jsme rovnou 10 km úseky a kupodivu v kuse, bez pauzy. Za 3 měsíce jsme už zvládli uběhnout 19 km.

Za ty tři roky máme naběháno přes 3000 km. Vím, že ti, co běhají celý život, řeknou, to já mám za půl roku, ale my jsme ryzí amatéři, kteří s tím začali v pozdním věku, jako s něčím úplně novým.

Naše heslo, když vybíháme je „opět jsme dnes porazili všechny ty, kteří leží doma na gauči a pojídáji brambůrky“.

Kolik kilometrů zvládáte dneska?

V loňském roce jsme uběhli nejdelší trasu Štramberského Jasoně, 53 km za 7 hodin a 45 minut. Neměli jsme vůbec ponětí, co to obnáší, tak jsme to střídali s chůzí a letos jsme se rozhodli celou trasu běžet v kuse. A zmákli jsme to i když to docela bolelo. Loni, měsíc po Jasoňovi, jsem uběhl 1/2maraton v Olomouci s časem 2:01h. Na podzim pak ještě Běh rodným krajem Emila Zátopka, tj. 23 km. To nás inspirovalo k přihlášení se do atletického klubu Emila Zátopka v Kopřivnici.

Naším prvním první závodem byl Mořkovský zajíc, já ho dal (10 km) za 52 minut, manželka byla poslední, ale i přesto se dostala ve své kategorii na bednu jako 3. To mezi chlapama je to daleko živější. Přesto největší můj zážitek byl Běh rodným krajem Emila Zatopka, když nám závod odstartovala výstřelem Dana Zatopková. Druhý zážitek, který mě žene kupředu byl startující muž ve věku 82let! A věř, manželka jej doběhla až těsně před cílem v parku v Rožnově. A to je přesně můj cíl, toho bych se chtěl dožít, startovat na tomto závodu jako 80letý a uběhnout jej stejně jako on.

Kolik kilometrů ročně naběháte?

Dva roky běhání utekly, první rok 800 km, vloni už 1554 km a letos to chceme dotáhnout ke 2018 km. Ještě 26 km a prvních 1000 km už máme za sebou.

Co bys poradil lidem, kteří mají strach začít běhat?

Začal jsem běhat v 57 letech, manželka v 50. Každému říkám, začít se dá v jakémkoliv věku, jen je potřeba mít vůli a chuť věnovat tomu běhání čas. Občas to běhání i bolí, ale to potom vystřídá veliká radost ne z toho, jak jsme se umístili, ale že jsme měli tu vůli a to zvládli to.

Abych pravdu řekl, my běháme spíše pro sebe, vyzkoušeli jsme si atmosféru závodů, ale dva máme své favoritní, a to Jasoně v květnu a Zátopka v září, mezi tím zatim nic neplánujeme.

Moc rád bych touto cestou poděkoval své manželce Ivě, která nás oba k tomuto sportu dovedla, za tu její skvělou myšlenku, která nás oba dodnes spojuje.