Ukázala, že orienťákům to nejde jen s mapou v lese. Ženskou konkurenci na dalším díle brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup totálně rozmetala elitní česká orientační běžkyně Tereza Novotná. Žena, která sbírala cenné kovy i na juniorském mistrovství světa, porazila na cyklostezce mezi Obřany a Bílovicemi nad Svitavou druhou Lenku Polachovou o minutu čtyřicet, když na necelých devět kilometrů dlouhé rovinaté trati finišovala v čase 32:43 minuty.

„Když jsem viděla, kdo stojí na startu, věděla jsem, že nemám nárok. O Tereziných kvalitách vím, a tak jsem si běžela vlastní závod,“ uznala rychlost soupeřky druhá Polachová.

Novotná na rychlé trati předvedla skvělý výkon a zapsala se i do historických análů. rychleji v Obřanech v rámci Triexpert Cupu ještě žádná žena neběžela.

I třetí místo v ženské kategorii, která byla tentokrát hodně nabitá, obsadilo neokoukané jméno. Devět vteřin za Polachovou cíl viděla Markéta Vechetová z brněnského Meteoru, která se dříve vrcholově věnovala běhům na střední tratě.

„Šla jsem první Triexpert v životě a třetí místo mě potěšilo,“ uvedla matka devítiměsíční dcerky, která je na obřanské cyklostezce jako doma. Svitavský břeh brázdí často i s kočárkem. „Běhala jsem celé těhotenství a život už si bez běhu moc neumím představit. Je to pro mě podobná činnost jako čištění zubů,“ usmála se Vechetová.

V reportu tentokrát záměrně dostaly přednost ženy. Mužská kategorie totiž upadla do mírného stereotypu. Už počtvrté v řadě totiž triumfoval Vlastimil Lysák před Lukášem Souralem. Při minulém dílu v okolí Palackého vrchu nadělil Lysák Souralovi šestnáct vteřin, tentokrát je dělil o vteřinu menší rozdíl.

„První půlka závodu pro mě nebyla špatná, ale ve druhé už to nebylo ono,“ zhodnotil svůj výkon Soural, jemuž se o Lysákovi možná už i zdá. Třetí příčku uzmul Aleš Kocián, jenž si letos připsal už svůj druhý bronz. Za vítězným Lysákem zaostal za horkého podvečera lehce přes minutu.

„Do půlky závodu jsem měl před sebou Jakuba Ambrose, který běžel výborně. Myslel jsem, že na něj nemám, ale postupně mu začalo docházet a na pátém kilometru jsem ho předběhl. Pak jsem myslel, že je třetí místo moje, nakonec jsem však o něj svedl tvrdý souboj s Martinem Pohankou,“ popsal Kocián.

Na rovinatou obrátkovou trať v krásné přírodě naváže zastávka podobného ražení. O jakém místě je řeč? Mnozí z vás určitě poznali, že letošní šestý díl Triexpert Cupu se uskuteční ve středu 30. května v Mariánském údolí v Líšni.

Výsledky