V pohodě běžící Jan Kohut z Blanska vyhrál 14. ročník silničního běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady. Vloni Kohut na trati úspěšně bojoval s Danem Orálkem, letos si většinu závodu o délce 28 kilometrů odběhl sólo – 1:47:49 hodiny, tedy o tři minutky hůře než vloni. V roce 2015 Jan Janů, který uspěl na souběžně konané vrchařské kvalifikaci, zapsal traťák 1:34:55.

Za ním bojovala pětice závodníků o druhé místo. Roli favorita v této skupince potvrdil Jaromír Hradecký ze Skutče. „Suprový závod, bylo vidět, že pořadatelé akcí žijí. Trať náročná. Já jsem většinou tahal tempo a v členité pasáži po 11. kilometru soupeři postupně odpadali, ale poslední z nih vydržel až do stoupání na 21. kilometru. Z něj jsem měl fakt obavy, aby mě v koncovce nepřejel.“ Hradecký, který nedávno dal půlmaraton za 1:17, zapsal ve Víru čas 1:49:08. Třetí Petr Šebánek z Rájce – 1:49:37.

Profil závodu je jak zuby od pily. Nejnižší místo je v nadmořské výšce 387 metrů a nejvyšší v 665 metrech. Na celé trase je spousta krásných míst s výhledy na okolí Vírské přehrady a to nad obcemi Veselí, Hluboké, Chlum i Věstín. Prvních 10 km probíhá v samé blízkosti přehradní nádrže po pravobřežní komunikaci, kde je zákaz provozu motorových vozidel a také úsek mezi obcí Chlum a Věstín (od 21 do 25 km závodu) je prakticky bez silničního provozu. Závod se uskutečnil za příjemného teplého počasí.

Často se říká, že závody jsou místem setkávání, ale tentokrát především ženská startovka byla řádně prořídlá. Ve stručnosti chyběla Anna, Ivana, Eliška, Marie… Většina se svědomitým pořadatelům omluvila, takže zaznělo, že jedna má něco s ramenem, další čeká radostnou událost a další už takové dálky neběhá.

Do role hlavní favoritky se tak dostala pravidelná bedničkářka toho běhu Mirka Pešáková z Tetčič, která si dala svůj osobáček – 2:07:24. V roce 2008 zapsala traťák 2:00:01 čtyřnásobná vítězka závodu Ivana Martincová. Lepší bilanci pěti prvenství má Anna Krátká ze Svitav (osobák 2:00:08).

Druhá byla Jana Klinecká z MK Hlinsko – 2:15:54. „Silnici sice moc neběhám, ale po letech jsem se do Víru ráda vrátila. A dost mě potěšilo, že jsem se o více jak tři minuty zlepšila.“ Třetí byla vítězka prvního ročníku Zdeňka Komárková z Olešnice – 2:17:33.

Čtyřicátníky vyhrál celkově čtvrtý Martin Vintrlík z Křepic – 1:50:54, padesátníky tradičně Václav Ožana. Za mlada český šampion v maratonu zapsal – 2:02:49. Šedesátníky Bohumil Mareš – 2:35:27 a nad 70 let Josef Holý z Brna – 3:35:32.

Ženy nad 45 Hanka Breburdová z Prahy, která se stejně jako vloni chystá za měsíc startovat v ironmanovi – 2:59:57.

V neveselé sérii pokračoval ve Víru Josef Krátký z pardubické Hvězdy. Po čtvrté za sebou byl poslední, tentokrát za 3:37 hodiny. „Proti loňsku jsem se o 18 minut zlepšil, až do koncovky jsem měl soupeře, ale byl v posledních stovkách metrů lepší.“