Nádherná modrá obloha a letní počasí přivítalo vytrvalce v sobotním dopoledni na startu Čehovské desetitisícovky. Řekl bych, že bylo až příliš horko. Na odkryté trati v polích to je znát a tak se vytrvalci pořádně zahřáli.

Tomáš Navrátil musel bojovat

Mezi muži se sešla v Čehovicích parádní konkurence. Také se nejlepší vytrvalci drželi dost dlouho pohromadě. Ovšem Tomáš Steiner /AK Drnovice – 36:09/ neudržel v prvním delším kopci tempo a pak už se nedokázal dotáhnout zpět na Pavla Dvořáka /Biatlon Prostějov – 34:51/, nakonec druhého a Tomáše Navrátila /AK Kroměříž – 34:46/, který zvítězil.

Marie Delingerová neměla konkurenci

Je to tak. Ženám se moc do Čehovic nechtělo. Marie Delingerová /AK Kroměříž – 43:29/ se ihned po startu ujala vedení a s obrovským náskokem vyhrála.

Druhá nakonec skončila velmi rozumně a zkušeně běžící Marie Hynštová /AK Drnovice – 48:49/ a třetí Radka Coufalová /Biatlon Ostrava – 49:25/.

V Čehovicích se běželo již popáté

Kolem Prostějova bývalo dřív závodů hodně pomálu, ale v posledních letech se i zde začalo něco dít a s běžeckými akcemi se tu roztrhl pytel. Jednou z těchto sportovních aktivit je také Čehovská desetitisícovka, která se běžela letos popáté a je zařazená opět do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Pořadatelé ze Sokola Čehovice jsou nesmírně vstřícní a tradiční hanácká pohostinnost dělá ze závodu perfektní pohodovou a kamarádskou akci, na kterou se všichni těší.

K tomu je zde i velmi zajímavá trasa závodu po lukách a polních cestách v okolí vesnice a kolem zdejšího rybníka, kterou tvoří jeden velký okruh, s níž se běžně jen tak nesetkáte.

V Čehovicích se všem líbilo

Krásná trať, sice pařák, ale pohodová atmosféra, kamarádské a srdečné prostředí, to všechno pořadatelům dokonale vyšlo a proto se tam všem moc líbilo.

„Musel jsem dnes makat,“ přiznal se mi Tomáš Navrátil. „Pavlovi to letos běhá dobře, a jak se mi podařilo z kopce odskočit, byl jsem rád, že si držím pořád stejný náskok.“

„Po včerejším vítězství ve Skalce jsem netušil, jak budu vypadat, proto mě překvapilo, že se držím s Tomášem Navrátilem,“ řekli mi Pavel Dvořák. „Až z kopce dolů k rybníku mi trochu utekl a já se už nedokázal dotáhnout zpátky.“

„Já musel běžet po jiné trati, než jsi mi popisoval,“ konstatoval naštvaně Tomáš Steiner. „Tohle není terén pro mě. Navíc jsem si zvrtl na sedmém kilometru kotník, tak jsem byl rád, že jsem vůbec doběhl.“

„Dnes to byl pro mě takový trochu tvrdší trénink,“ naznala v cíli Marie Delingerová. „Nemusela jsem běžet naplno, tak jsem si jen odtrénovala.“

„Začala jsem pomaleji, ale pak jsem holky před sebou asi v polovině trati doběhla a potom už jsem si jen hlídala druhé místo,“ popisovala svůj postup v závodě Marie Hyštová.

„My na biatlonových závodech běháme jen 6 km,“ řekla mi v cíli Radka Coufalová. „Tak jsem pak v závěru už neudržela tempo a propadla se na třetí místo.“

Celkem ideální počasí ve sportovním areálu v Čehovicích nemělo chybu, prostředí a pohostinnost pořadatelů také ne, takže ani nikdo moc domů nespěchal. S partou kamarádů kolem závodů je vždycky dobře.

Výsledky

Foto 162× – Zdeněk Smutný