Ačkoli v aktuálním týdnu dorazilo do České republiky tropické počasí, do výsledků Triexpert Cupu zavál svěží vítr. V šestém pokračování populárního brněnského běžeckého seriálu totiž na nejvyšším místě stanuli v mužské i ženské kategorii letošní premiéroví vítězové. Muži měli dokonce dva premianty, když ve stejném čase doběhli matador Triexpertu Lukáš Soural a elitní český triatlonista Jiří Kalus. Ženám zase při své letošní první účasti vládla Tereza Jagošová.

Vítězná mužská dvojice využila letošní první absence vítěze předešlých čtyř dílů Vlasty Lysáka. Na jedenáctikilo­metrové obrátkové trati v Mariánském údolí v Líšni se však nejrychlejší duo příliš nenadřelo. Závod oba pojali spíš jako tempový trénink a v příjemném stínu si stihli i dlouze popovídat. Za vše mluví velice průměrný čas 39:33 minuty, kterého dosáhli. „Hezky jsme si pokecali,“ potvrdil Soural.

Velký adept na celkovou výhru letos zvítězil poprvé a přiblížil i své cíle. „Triexpert chci celkově vyhrát, ale to by asi nesměl běhat Vlasta Lysák. Jinak jsem si předsevzal, že chci pokořit svůj rekord v počtu absolvovaných závodů. Loni jsem jich běžel 96, letos chci jít přes stovku,“ usmál se Soural, který se svými starty rozhodně nešetří.

Kalus se v Triexpert Cupu letos objevil poprvé a ve středu rozběhával víkendové mistrovství republiky v triatlonu, které se uskutečnilo v Brně a se kterým nebyl příliš spokojený. „Šesté místo není podle mých představ. Před Triexpert Cupem jsem ve stejný den byl už v bazénu i na kole. Příjemně jsem se proběhl, ale s účastí mi to moc často kvůli triatlonovým závodům nevychází,“ povídal Kalus.

Třetí příčku s odstupem pouhých sedmi vteřin bral Aleš Kocián. „Dlouho jsem soupeřil o třetí pozici, ale ke konci už jsem měl vedoucí kluky na dohled. Viděl jsem, že si povídají a neběží úplně naplno, tak jsem to na ně zkusil. Už si to však pohlídali,“ upřesnil Kocián, který zatím letos sbírá třetí místa jak na běžícím pásu. V Líšni stanul na bronzovém stupni už potřetí. Ženská vítězka Jagošová si pro triumf doběhla v čase 44:29 minuty a druhou v cíli Lenku Polachovou zdolala o pouhých pět vteřin. Třetí pak o necelou minutu zpět finišovala Mirka Pešáková.

„Za chvíli mě čekají státnice z ekonomie, tak jsem si taky odskočila mezi lidi se trochu odreagovat. Nasadila jsem si své tempo, kterému holky nestačily,“ uvedla partnerka české vytrvalecké jedničky Jiřího Homoláče.

Letošní první zastávka v malebné přírodě v údolí Říčky vedle ne úplně rychlých časů zaznamenala i jeden rekord. Do závodu totiž vyběhlo 306 závodníků, což představuje líšeňské maximum.

Další díl Triexpert Cupu se uskuteční ve středu 6. června v brněnských Pisárkách a dá se čekat velký nával. Šestikilometrová trasa po cyklostezce totiž patří mezi nejoblíbenější v celém seriálu.

Na konci článku dostane prostor oprava. V reportu o minulém díle Triexpert Cupu z Obřan autor chybně uvedl, že vítězná Tereza Novotná zaběhla časem 32:43 minuty rekord trati. Tato informace je však mylná. Na začátku třetího tisíciletí v Obřanech běhaly ženy o poznání rychleji. Třeba v roce 2003 dosáhla Ivana Martincová času 31:38 minuty. Kvalitu času nesnižuje ani fakt, že trať byla o zhruba 30 metrů delší. Ba naopak, dřív na stezce totiž chyběl asfalt.

Výsledky