Jirka Doucha z Náchoda závodící za Hvězdu Pardubice měl po deseti startech v Pančově běhu, krosovém závodě na třicet kilometrů, neskutečnou bilanci – čtyři prvenství a pět druhých míst. Letos vzhledem ke své formě uvažoval o dalším triumfu. Při cestě na závod jsme probírali jména jednotlivých spolufavoritů a pravidelných účastníků a všichni byli hratelní včetně vítěze posledních tří ročníků Jána Grigera. Ale.

Do místa prezentace snad jako první dorazil Miloš Kratochvíl rovněž z Hvězdy, s nímž se nepočítalo. Nyní je Miloš elitní čtyřicátník, ale za mlada třeba vítěz kategorie do 19 let v Běchovicích. Prostě pan běžec, o víkendu třeba absolutně vyhrál nový, ale krátký, běh v Chlumci nad Cidlinou. Sice se na přelomu března a dubna potýkal na jeho poměry s výpadkem výkonnosti, ale jeho pichlavé věty, dávali tušit, že si věří. „Může mi dojít, takové dálky obvykle neběhám nebo zabloudím (závod však již běžel) ,“ snažil se trochu uchlácholit zaskočené soupeře. Jako poslední přiklusal k prezentaci Griger, přítomni byli další pravidelní bedničkaři jako Lukáš Maier či „Indián“ a jeho bratr – Daniel (vítěz v letech 2007 a 2010) a Tomáš Gromusovi.

Závod na členité trati se smíšeným povrchem ze Škrovádu, část Slatiňan, na obrátku do Heřmanova Městce byl pořádán po 33. Součet stoupání je pro oba směry téměř totožný, celkově tedy celkem 600 metrů, ale poslední třetina závodu začíná třeba zdoláním kopce, na němž je zřícenina hradu Rabštejn, na dvě stě metrech je nutné zdolat třicet výškových. První čtyři ročníky běhu pořádal horolezec Pančava (Láďa Petr) a po jeho náhlém odchodu kamarádi pokračují v tradici.

Na obrátku s téměř pětiminutovým náskokem před dalšími soupeři jednotlivci dorazila trojice Kratochvíl, Doucha, Griger. Kratochvíl s úsměvem dokonce vtipkoval s pořadateli a diváky: „Co dobrého jste pro nás připravili,“ uvedl třeba na občerstvovačce." Na jeho soupeřích bylo vidět, že toho mají plné zuby. V následném dvoukilometrovém stoupání odpadl Griger a v navazující klesavé části Doucha. „Myslím si, že Miloš neběžel na sto procent. Většinou udával tempo, občas na nás počkal se slovy, že neví kam běžet. V pohodě zapózoval i pro fotografa na trati s poznámkou kluky za mnou taky vyfoť,“ popsal průběh závodu Doucha. I přes to Kratochvíl dosáhl třetího nejlepšího času v historii závodu – 2:02:37 hodiny.

V poslední třetině bojoval úspěšně, navíc v osobáku, Doucha ( 2:03:25) s Grigerem (2:04:07) o druhé místo. Griger při svém prvním vítězství v roce 2015 zapsal dokonce 2:02:07. Čtvrtý doběhl Tomáš Gromus – 2:17:47 a pátý Daniel Gromus – 2:19:11. Propad z pátého na desáté místo postihl Maiera – 2:49:50.

Samostatnou soutěží jsou dvojice, na trati se vytrvalci střídají v Heřmanově Městci, a tu letos ve stylu start cíl vyhráli po vyrovnaných výkonech Tonda Malátek a Ondra Valášek – 2:09:03, na obrátce byli celkově čtvrtí. Loňští vítězové z SK Chrast Hanka Bulvová, elitní veteránka nad 45 let stejně jako Doucha, a Tomáš Matras byli druzí. Hanka předávala na pátém místě, ale Tomáš opět předvedl stíhačku – 2:14:41. Třetí doběhli další tradiční účastníci z KRB Chrudim Pavel Novák, předával jako druhý, s Radmilem Brožkem – 2:20:23. Radmil vyhrál jednotlivce v roce 2004 za 2:18. V roce 2011 soutěž dvojic vyhráli Kratochvíl s Grigerem v čase 1:57:23.

Závod má i své běžce, kteří v posledních letech pravidelně uzavírají startovní pole. Opět nejstarším účastníkem hlavního závodu byl Jirka Alexa (65 let), který náročnou trať absolvoval za čtyři hodiny. Před deseti lety to také uměl pod tři hodiny.

Nejstarší dvojicí, se součtem věků blížící se k 120, byli Zdeněk Petržílek, ten ještě v roce 2006 běžel sólo pod tři hodiny, s Josefem Krátkým, v roce 2004 třetí jednotlivec v čase pod 2:30, kteří letos dali svůj negativní osobák 3:17.

Závěrem zařadím tradiční vzpomínky odchycené během závodu na Pančavu. „Byl to typický nesportovec se sportovním duchem,“ uvedl jeho kámoš.

Mě zůstává navždy v paměti další: „Dost se bál jezdit na kole v provozu, a proto neustále zdůrazňoval, že musí být viditelně oblečen. Asi tušil co ho čeká a když to má někdo napsané nahoře, tak svému osudu neunikne,“ vzpomněl pamětník na tragickou smrt Pančavy v roce 1989 při dopravní nehodě, měsíc po květnovém závodě, který pořádal.