Známá pravda, že středeční podniky brněnského běžeckého podniku Triexpert Cup slouží hlavně k tréninku, se opět potvrdila. V letošním sedmém díle si totiž ve středu podruhé za sebou pro vítězství doběhl elitní český triatlonista Jiří Kalus.

Po minulé dělené výhře v Líšni s Lukášem Souralem vystoupil na nejvyšší stupeň tentokrát sám. Na šestikilometrové trati v Pisárkách dosáhl času 19:43 minuty a druhého Vlastu Lysáka porazil o šest sekund.

Pro třetí příčku si v napínavém závodě doběhl František Mahovský, který za Lysákem zaostal pouze o tři sekundy. „Dneska se od začátku běželo ostré tempo. V popředí se utvořila větší skupinka, která za to vzala hned od začátku. Bylo to velmi náročné,“ podotkl druhý v cíli Lysák, jenž zkouší, co jeho svalnaté tělo vydrží. „Zkouším limity svého organismu. O víkendu chodím dlouhé běhy, třeba i šedesát kilometrů a sleduji, co to se mnou udělá,“ přiblížil Lysák.

Vítězný Kalus o svém triumfu rozhodl po obrátce ve stoupání pod Červený kopec. „Jirka se nám ve stoupání utrhl ze skupiny. Snažil jsem se ho držet, jenže jsem na něj neměl,“ krčil rameny třetí Mahovský, jenž jako atlet bere závody Triexpert Cupu stejně jako Kalus především jako dobrou přípravu.

I ženy nasadily od začátku zvlněné obrátkové trati ostré tempo. Z druhé letošní výhry se nakonec radovala Lenka Polachová, jenž okusila pisáreckou trať premiérově. Cílovou čáru protnula v čase 23:21 minuty a před druhou Lucií Vaculovou zvítězila o osm vteřin.

„První kilometr byl na mě hodně rychlý. Snažila jsem se držet Lenky a pak jsem to cítila dost v kopci,“ líčila Vaculová, která třetí Kláru Mirvaldovou porazila o pouhých sedm sekund. „Triexperty chci běhat pravidelně a moc mě to baví. Po dvou dětech si to hlavně užívám,“ doplnila usměvavá Vaculová.

Pořadatelé se při letošních prvních Pisárkách museli vypořádat s velkým zájmem. Cíl v parku Anthropos nakonec vidělo rekordních 394 vytrvalců, což je zatím letošní maximum. I proto byl běh nezvykle rozdělený do dvou vln, které startovaly po dvou minutách. „Zájem nás moc těší, na druhou stranu už narážíme na limity pro parkování, úschovnu i průchodnost tratí,“ přemítal ředitel poháru Jan Huppert.

I na dalším pokračování lze čekat velký nátřesk účastníků. Ve středu 13. června je totiž na programu dráhová desítka na stadionu Pod Palackého vrchem a v plánu jsou i dětské závody, na které se dá předem na internetových stránkách poháru registrovat.

Hlavní závod je pak opět rozdělený do třech rozběhů. První startuje už v půl páté odpoledne a je určený pro běžce s časem do 55 minut na desítce, druhý rozběh začíná o hodinu později a je určený pro ty, kteří si chtějí na oválu „zakroužit“ v pohodovém tempu. Třetí rozběh pak odstartuje v 19.20 hodin je určený pro vytrvalce s osobním rekordem do 45 minut na desetikilometro­vé trati.

"Výsledky ":http://www.triexpertcup.cz/…e/zavody.php?…