Když nastoupí, trochu to vypadá, jako by přijel běžec z jiné galaxie. Jiří Čípa je ve srovnání s ostatními účastníky brněnského Triexpert Cupu úplně někde jinde. Po delší době to opět všem připomněl, když ve svém prvním letošním startu v populárním seriálu s přehledem opanoval dráhovou desítku na stadionu Pod Palackého vrchem.

V kličkované, kdy neustále předbíhal pomalejší běžce, finišoval v čase 31:46. minuty. „Chtěl jsem běžet o trochu rychleji, ale moc to nešlo. Dával jsem se tři týdny trochu do kupy z mistrovství světa v trailu (Čípa skončil ve Španělsku 9. – pozn. autora). Pobolívala mě kolena. Nyní se zase chystám na mistrovství světa v běhu do vrchu na dlouhé trati. Poběží se dvakrát na Sněžku a zpět z polské strany. Závod měří 36 kilometrů, tak by mi to mohlo vyhovovat, bude specifický, tak uvidíme, jak se zadaří,“ přiblížil Čípa nadcházející program.

Velmi spokojeně se v cíli tvářil nezmar Lukáš Soural. Měl pro to několik důvodů. Nejenže za čas 34:03 bral druhé místo, ale letos také poprvé porazil svého rivala Vlastimila Lysáka. „Na dráze jsem si na něj věřil,“ podotkl Soural, jenž se pomalu vrací do loňské výborné formy. „O víkendu jsem poprvé v životě nastoupil do maratonu. Ve slovenské Senici jsem za 2:50 vyhrál a byl jsem zvědavý, jak se s tím tělo ve středu popere. Bylo to však docela v pohodě,“ popsal brněnský atlet.

Na Lysáka tentokrát zbylo třetí místo a čas 34:28 minuty. Doběhl si pro něj netypicky hned v prvním ze tří rozběhů, kde neměl soupeře. Pomalu celý závod absolvoval ve druhé dráze.

„Je pravda, že jsem toho naběhal o dost víc. Ale smířil jsem se s tím a beru to v pohodě. Po závodě hned musím spěchat ještě do práce, kde mě čeká trénink s klienty,“ zdůvodnil účast v prvním rozběhu sympatický fitness trenér. I tak si Lysák věrný své pověsti neuvěřitelného „dříče“ ještě před odjezdem z Triexpert Cupu neodpustil skákání do schodů na tribuně stadionu.

Vítězného hattricku v Triexpert Cupu dosáhla v zataženém a poměrně větrném podvečeru mezi ženami Lenka Polachová. Cíl na oválu protla v čase 39:14 minuty a druhou Lenku Kohnovou za sebou nechala o čtyřicet vteřin. „Jsem nesmírně spokojená. Poprvé v životě jsem desítku zaběhla pod čtyřicet, což je skvělé. Na Lenku jsem od začátku neměla, běžela jsem si v klidu své tempo a stačilo to na stříbro,“ culila se drobná vytrvalkyně.

Třetí příčku v čase 40:25 minuty na modrém mondu pod dohledem svého přítele Jirky Homoláče vybojovala ne úplně zdravá Tereza Jagošová.

Na start všech tří rozběhů se postavilo 301 běžců. Některé možná odradilo pochmurné počasí, ale kdo nepřišel, prohloupil. Počasí přálo rychlým časům a navíc si každý startující odnesl ponožky od partnera poháru developerské společnosti Endeka, po kterém byla pojmenovaná i středeční desítka.

Triexpert Cup se na Palackého vrch vrátí i příští středu 20. června. V plánu je totiž sedmikilometrová terénní trať, startuje se opět v šest hodin večer.

Výsledky