Šestý závod poháru Kunětická devítka byl zároveň Velkou cenou Kunětické devítky. Závodilo se o věcné ceny, což se projevilo letošní největší účastí. Vedle věkových kategorií byli oceněni tři nejlepší muži a ženy na hlavní trati.

Pořadatelům vyšlo i počasí, bylo chladno, ale pro běh příjemně. Pršet začalo až po vyhlášení výsledků. Kunětická devítka se běhá na dominantě Pardubicka Kunětické hoře na dvou tratích se smíšeným povrchem – 9 a 4,5 kilometru. Obě tratě mají společný kilometrový začátek a cca dvoukilometrový doběh, kdy se závodníci musejí nejdříve doslova terénem vyšplhat pod vrchol, ten poté po schodech zdolat, a poté seběhnou od hradní studny do cíle na parkovišti pod Kuňkou.

Vítězové hlavního závodu dosáhli letošních nejlepších výkonů. V mužích za 32:00 vyhrál Jaromír Hradecký ze Skutče, který měl půlminutový náskok před Tomášem Kučírkem. Celkově třetí byl za 32:48 další triatlonista Tomáš Pleskot.

Pro zajímavost na devítce drží traťáky současný triatlonový eliťák Jan Volár 30:41 a hradecká Taťána Metelková – 35:02, také z roku 2016.

Čtvrtý doběhl nejlepší čtyřicátník Jirka Doucha z Náchoda startující v barvách pardubické Hvězdy – 33:14. „Začal jsem pomaleji a po prvním kilometru, kdy jsem byl až desátý, postupně soupeře předbíhal.“ Jirka měl v cíli oprávněnou radost, protože porazil spolufavorita závodu Miloše Kratochvíla rovněž z Hvězdy – 33:54. Miloš vyhrál předchozí tři závody a po přirozené flustraci s odstupem času uvedl: „Tentokrát mi to vůbec nešlo, neměl jsem svůj den, soupeři byli fakt lepší.“ Jeho letošní nejlepší čas je 33:03. Dalším důležitým faktem je skutečnost, že Kučírek, Pleskot i Doucha dosáhli svých letošních nej výkonů.

V ženách vyhrála poprvé startující nenápadná Ivana Machačová z Doudleb nad Orlicí (36:37), která porazila suverénku soutěže a nejlepší čtyřicátnici Marcelu Rambovou z Hradec Králové, která také dala svoje letošní maximum – 37:18. Marcela startovala letos pětkrát a třikrát vyhrála a dvakrát byla druhá. Třetí byla další čtyřicátnice Ivana Kroužilová z Poděbrad, třetí z nedávné padesátky po Krkonoších (tam byla v pohybu sedm hodin) za 40:28 (všechny na foto) .

Kunětickou devítku si dávají celé rodinné týmy a k nejúspěšnějším patřili hradečtí Vejběrovi. Honza byl na devítce třetím padesátníkem. Eva byla na kratší 4,5 kilometrové trati druhá nad 18 let, vyhrála Lucie Kratochvílová z Jablonce nad Nisou za 19:48, a Marek Vejběra vyhrál na této trati soutěž chlapců 6 – 10 let.

Pravidelnými účastníky jsou Zavřelovi z Němčic. Barbora byla za 41:14 celkově pátou ženou a druhou v kategorii mladých. Její maminka Jana byla osmá a nejlepší nad 50 let za 44:49 a juniory na kratší trati vyhrál Vít Zavřel.

Na čtyřce byl tenkrát nejlepší Václav Rohlík z AC, v letošním nej výkonu 16:45 před oddílovým kolegou Tomášem Mockem – 16:53. Traťáky zaběhli v roce 2016 Michal Vokolek 16:26 a Katka Kubiasová 19:29.

Další Kunětická devítka se uskuteční ve středu 11. července tradičně se startem v 18 hodin na Kunětické hoře.