Běžecké veřejnosti je zatím dost neznámá Březinská padesátka na Pardubicku, která byla pořádaná letos po čtvrté. Závod doprovázela velká sportovní jména. Záštitu nad ním podpořenou finančním příspěvkem dodal krajský radní pro sport René Živný, dříve reprezentant v bikrosu a současný reprezentační trenér. Ceny nejlepším předával legendární hokejista pardubické Tesly, mistr světa, Vladimír Martinec, který letos kandiduje do Senátu.

Na trať vyrazil a byl nejlepší na třicítce za 2:35 hodiny Václav Ožana – za mlada český šampion v maratonu.

Obec Březiny je hraniční obcí v jižní části Pardubického kraje, vedle ní je třeba známá vysočinská Svratka. Stejnojmenná řeka obcí protéká. Na stránkách závodu jsem se dověděl, že dříve zde byl pořádán lyžařský běh, ale nedostatek sněhu vedl k jeho zániku. V roce 2015 byla poprvé v obci se 150 obyvateli realizována myšlenka Březinské padesátky. Hlavní závod a ocenění nejlepších mužů a žen proběhlo na perfektně v terénu vyznačených padesáti kilometrech, ale kdo se na tuto trasu necítil mohl na druhé občerstvovačce, první byla na patnáctém kilometru, na cca 28 kilometru odbočit do cíle a dát si třicítku.

V posledních letech počet startujících dosahuje počtu obyvatel obce. Pořadatelé stanovili termín přihlášek na konec května a poté, aby mohli závod kvalitně připravit, už žádné zájemce nebrali, a zřejmě by jich dost přibylo.

„Hromadí se mi telefonáty ohledně dodatečného přijetí do závodu. Tak trošku vysvětlení. Dnes jsem měl několik telefonátů tipu: čau, prosím tě, jsem největším milovníkem Vysočiny na světě a na závod se jisto jistě potřebuji dostat … Nebo – nevěděli jsme o tom, že závod je takový kousek od nás … a my tam k vám zrovna v tomhle týdnu jedeme a tak to nějak uděláme… to snad nějak musí jít…Vězte, že vás tam chceme opravdu všechny a ještě víc … Všechny ty milovníky Vysočiny, zrovna přijetý v tom termínu do Březin a okolí, všechny ty co na tento závod celej život trénují, ale jak na potvoru to letos nestihli zavčasu s přihláškou … Bohužel, je realita ale trošku jiná … Nemůžeme brát navíc lidi, kteří to (škoda) nestihli s přihlášením.“

Jak je uváděno i na stránkách závodu polovinu startujících tvoří běžci a druhou půlku chodci. Tak to bylo i letos, ale jak jsem na vlastní oči sledoval, nejlepší chodci udělali nejpomalejší běžce. Trasa vedla nejatraktivnějšími pasážemi Žďárských vrchů. Po startu přes Lucký vrch a poté po hřebeni do Čachnova, k zámečku Karlštejn a dále přes skalní útvary jako je Zkamenělý zámek, Milovské Perničky, ke Čtyřem palicím, kde byla druhá občerstvovačka.

Padesátkaři si pak dali ještě nejvyšší vrchol Devět skal či Malinskou skálu a Buchtův kopec. Obě trasy se spojily v lese půl kilometru před cílem, a kdo přebrodil řeku Svratku toho čekala vzápětí odměna od místního vodníka, pro dospěláky to byl panák zelené.

Loňský vítěz Radek Toman byl letos třetí za 4:15 hodiny. Stejně jako vloni bral druhé místo Jan Benko 4:12:45, kterého porazil Jiří Petr 4:12:25. V ženách loňská vítězka Alena Bojanovská nestartovala. Nejlepší byla Tereza Procházková za 5:02 před Barborou Turbakovou – 5:26 a Romanou Benkovou – 5:39. Limit závodu byl třináct hodin a do něho se v pohodě časem pod 12 vešli i startovní pole uzavírající Viktor Dítě a Martina Peškeová. Závěrem se musím plně ztotožnit s kladným hodnocením akce od účastníků.

„Moc Vám všem děkuji za super akci, z osobní zkušenosti vím jak obtížná je úloha pořadatele, tak jen vydržte, už teď dávám dohromady partu na příští rok aby nás přišlo víc, změna trasy byla za mě skvělá volba, moc za to děkuji,“ uvedla třeba Klára Myšková.

Kdo nestihl Březinskou padesátku a chce si letos zaběhat v těchto končinách může zkusit závody, které mají centrum v nedalekém Hlinsku. V neděli 26. srpna se poběží jeho členitým okolím Hlinecký půlmaraton. V sobotu 22. září Saar Challenge – trailový běh na šedesát, čtyřicet a dvacet kilometrů, kde na delších trasách musejí běžci zdolat Devět skal či Zkamenělý zámek. V listopadu, termín ještě není znám, je ve Svratce pořádán Vyking kros – maraton, půlmaraton po Žďárských vrších.