Jak ten čas letí jsem si říkal, když jsem odjížděl z jubilejního 20. ročníku Butovského krosu na Jičínsku. „Byl jsem zde naposled před pěti či šesti lety?“, mě napadal cestou na závod. Až cestou domů jsem si uvědomil, že tehdy jeden z motorů závodu Karel Formánek ještě na akci aktivně působil a letos to byl navíc 10. ročník jako jeho memoriál.

Za ta léta se však moc nezměnilo. Vzhledem ke změnám vlastnických poměrů je trochu jiná trať, ale délka hlavního závodu byla zachována na dvě rovinatá kola – 8,6 kilometru s intervalovým startem.

Stejně jako před deseti lety, ale třeba i vloni, vyhrál absolutně Jiří Čivrný mladší – jako jediný pod 30 minut – 29:34, vloni rekordních 29:13. Tradičně silně jsou zde obsazeny veteránské kategorie. Vloni vyhrál čtyřicátníky a celkově druhý byl legendární Jičíňák Lubomír Pokorný – za mlada medailista z Běchovic a šampion na dráze na pět kilometrů. Letos byl celkově druhý jiný čtyřicátník, který trénoval třeba s legendárním Honzou Pešavou, a po x letech se vrátil k běhání – Roman Koravský – 31:53.

Celkově třetí byl druhý mladík Josef Provazník – 31:57, který patří do legendární rodinu Grohů z Vrchlabí. Jeho maminka Míša, která před deseti lety byla celkově druhá a letos čtvrtá ve čtyřicátnicích, je dcerou Standy Groha a její sestrou je současná reprezentantka v běhu na lyžích Karolína Grohová.

Ženy běží v Butovském krosu jedno kolo (4,3 km) a vyhrála Elena Nývltová z Hvězdy Pardubice za 18:51. Startovaly i další české běžecké legendy, které si však daly vedlejší závod pro ženy na dvě kola jako Anna Krátká, před deseti lety dvojnásobná vítězka, či miláček místních Blanka Paulů.

V Butovsi běhají celé rodinné týmy a třeba opět z Hradce Králové dorazili v barvách CykloPokr Vejběrovi. Mladík Marek Vejběra si dokonce střihl dva dětské závody. Maminka Eva byla druhá ve čtyřicátnících a tatík Honza, za mlada profi cyklista a nyní nejlepší prodavač kol v Hradci, druhý v padesátnících.

Aby toho sportu nebylo málo tak současným tahounem závodu je nepřehlédnutelný syn Karla Formánka, za mlada extraligový basketbalista, což asi pozná vzhledem k jeho výšce každý. A o tom, že závodem žije celá obec svědčí i počet pořadatelů – těch bylo letos rekordních 37, což je více jak deset procent ze zde trvale žijících. Celá akce byla navíc řádně zakončena taneční zábavou.