Po krátké odmlce se vrátil tam, kde se to každému líbí nejvíc. V minulém díle brněnského Triexpert Cupu dokázal letošního vládce Vlastu Lysáka porazit elitní triatlet Vojtěch Bednarský, v Obřanech si však železný muž Lysák vzal pomyslné žezlo zpět. Na necelých devíti kilometrech ho nikdo neohrozil a v čase 29:40 si doběhl pro pohodlnou letos už sedmou výhru.

„Běžel jsem si svojí hranu a o nic jiného se nestaral. Kluci tentokrát zůstali dál za mnou,“ povídal letošní dominátor oblíbeného běžeckého seriálu.

Za Lysákem zela na cyklostezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou a zpět velká mezera. Druhý Vít Ryška dokončil rovinatou trať o víc jak minutu a půl později, čtyři vteřiny za ním pak finišoval Tomáš Hrdina. Pro oba znamenají stupně vítězů neobvyklý scénář, moc často se na ně obvykle nepodívají.

Hodně vzadu tentokrát zůstal zatím průběžně vedoucí muž poháru Lukáš Soural. Dvanáctý díl Triexpert Cupu doklusal na 42. místě. „Nevím přesně, co se mu stalo. Ještě po obrátce jsem si všiml, že běží ve skupince hned za mnou a pak odpadl. Moc jsem se však o to, co se děje za mými zády nestaral. Prostě jsem si běžel svoje,“ vysvětlil Lysák.

Příští středu v Líšni se však trůn po Lysákovi uvolní. Jinak pravidelný účastník poháru má totiž jiný program a šanci na triumf tak dostanou jiní. „O víkendu jedu na ultra závod do Rakouska na Grossglockner. Mám v plánu padesátku a nejspíš pojedeme na místo už ve středu,“ zdůvodnil Lysák plánovanou absenci.

Zatímco mezi muži nebylo o prvním běžci pochyb, v ženské kategorii se o triumf strhla velká řež. První tři vytrvalkyně pořadí totiž v cíli dělilo jen osmnáct vteřin. Druhý letošní primát přidala v čase 34:37 Lenka Kohnová, když si připsala cenný skalp v podobě porážky druhé Lenky Polachové. Na třetí pozici pak dokončila letošní druhé Obřany Mirka Pešáková.

V letních měsících často proti závodníkům bývá horké počasí, ve středu v Brně však vládly poměrně přívětivé běžecké podmínky. „Před startem hodně pršelo, při závodě už se déšť zmírnil. Bylo velmi příjemné počasí, třeba oproti jedněm loňským Obřanům. To si pamatuju, že bylo hrozné horko,“ vzpomínal Lysák.

Ve středu 25. července zavítá Triexpert Cup na obdobnou trať. Na programu je totiž letošní druhá zastávka na nejdelší trati seriálu v Mariánském údolí v brněnské Líšni.

Výsledky