Dvanáctikilome­trovou trasu skrz Žďárské vrchy proběhli nejrychleji Jiří Šacl a Daniela Havránková. Na půlmaratonské distanci nenašli přemožitele Jaromír Hradecký a Taťána Straková.

Předehru k hlavním závodům obstaraly závody dětí, do kterých se zapojilo přes dvě stovky nejmladších účastníků. A neměly nijak symbolické trasy – mladší běžely pět set metrů, starší jeden kilometr. Pokud pak snad měli závodit i jejich rodiče a chyběl doprovod, dalo se využít hlídání děti v dětském koutku.

Dětské závody začaly v půl jedné a tou dobou už se rozsáhlá louka nedaleko od zázemí závodu začínala zaplňovat nespočtem vozů. Parkování, které bývá často kamenem úrazu velkých závodů, bylo bez problémů. Také tou dobou už začínalo být jasné, že počasí vyšlo, možná až moc.

Před startem závodu na dvanáct kilometrů nebylo těžké tipovat jméno vítěze. Složitější bylo hledat odpověď na otázku, zda vůbec někdo dokáže domácímu Jiřímu Šaclovi závodícímu v barvách elevenu konkurovat. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Ačkoliv se ještě po startu držela na čele pětice závodníků, hlavní favorit se brzy od svých soupeřů odpoutal a cílem proběhl ve skvělém čase 44:51.

Běžel jsem si sám svoje tempo, v jeho podání 3:44 na kilometr. Na trati s převýšením 356 metrů, kdy navíc nekonečné stoupání vystřídaly ostré seběhy po kamenech a kořenech stromů, skvělý výkon. Na vyhlašování doběhl na poslední chvíli, ještě totiž vyklusával po závodě. „Trochu jsem čekal, že poběžím sám, tak jsem na to byl připravený. Ale nechtěl jsem to běžet naplno, tak jsem byl rád,“ řekl po vyhlašování výsledků.

Na závodě byl netradičně sám. Jindy jezdí s partnerkou Lucií Maršánovou, ta má nyní pauzu po zranění na vrchařském mistrovství Evropy. „Snad se dá do kupy na mistrovství světa, nyní jezdí na rotopedu, běhat jí její stav zatím nedovoluje,“ řekl k aktuálnímu stavu běžkyně, která by měla patřit k oporám české reprezentace.

Druhé místo obsadil s odstupem téměř pěti minut Miloš Kratochvíl z Pardubic. Ještě pár minut před vyhlašováním výsledků však měl u jména nelichotivou zkratku DNF. „Já si trať nezkrátil. Běžel jsem na jedné křižovatce špatně, ale upozornil mě závodník za mnou, tak jsem se vrátil. Houknul jsem i na běžce přede mnou, ale on běžel dál. Proto jsme na konci nefinišovali, věděli jsme, že si zkrátil trať,“ vysvětloval Kratochvíl v cíli. Vracet se musela třeba i vítězka kategorie Ž59 Jana Matyášová. Byla ve skupince, která si nebyla jistá pokračováním trati na křižovatce v polovině závodu. „Mně jel předjezdec, ale i bez něj si myslím, že to bylo bezproblémové, na trati byli pořadatelé, šipky a fáborky,“ uvedl však Šacl.

Na základě Kratochvílova vyjádření ho pořadatelé do výsledků vrátili. „Bylo štěstí, že mě Tomáš (Mocek, také účastník běhu na 12 kilometrů – pozn. aut.) upozornil, že nejsem ve výsledcích. Já to nevěděl a asi bych se při vyhlašování divil. A to už by s tím nešlo nic dělat,“ dodal druhý běžec v cíli, který zároveň vyhrál mezi veterány. Po vyloučení třetího závodníka byl na bronzovém stupínku Jan Burian za čas 50:11.

Mezi ženami bylo otázkou, jak se mezi ryzími běžkyněmi prosadí talentovaná Barbora Havlíčková, která září v běžeckém lyžování. Nakonec skončila s časem 53:26 druhá, Daniela Havránková z Kerteamu byla o třiadvacet vteřin rychlejší. „Stoupání na začátku bylo těžké a já měla za zády další holku, tak jsem nemohla zvolnit,“ řekla v cíli vysoká běžkyně a nezapomněla pochválit hezkou trať. Loni běžela jedenadvacet kilometrů, letos jí stačilo dvanáct. Stejně jako mnoho jiných běžců uznala, že vedro a dusno udělali nejtrailovější trať seriálu ještě obtížnější. Dvě, respektive čtyři občerstvovací stanice tak přišly vhod. Třetí ženou v cíli byla Ingrid Tillmann v čase 55:28.

Mezi běžci na dvanáct kilometrů se od času hodiny a deseti minut začali proplétat nejrychlejší z delší trati, ta měřila jedenadvacet kilometrů. Vybíhali totiž o čtvrt hodiny dříve. Nejrychlejší z nich byl Jaromír Hradecký, který běžel čas 1:25:26. Jen o pětadvacet vteřin pomalejší byl Ondřej Vrba. Ten se ještě na poslední občerstvovací stanici necelých pět kilometrů před cílem pohyboval na hraně nejlepší trojky, ale skvělý finiš mu pomohl až na úroveň vedoucího závodníka. Ten si ale zlato pohlídal. „Bylo to náročné. Letos to byla větší dřina než loni. Ale počasí vyšlo parádně a letos jsme ani nezmokli. Paráda,“ byl nadšený po vyhlašování výsledků. Třetí mezi muži pak byl Vlastimil Lysák, který na druhé místo ztratil bez vteřiny rovnou minutu.

Našly se i odvážlivé ženy, které se přihlásily na půlmaratonskou distanci. Nejrychlejší z nich byla Taťána Straková v čase 1:38:34. Nijak velkou ztrátu neměla druhá Lenka Polachová, ta zaběhla čas 1:39:15 a na stupních vítězů je s časem 1:40:23 doplnila Marcela Rambová. Seriál Běhej lesy se nyní přesune do Beskyd, ve Ski areálu Bílá se poběží jedenáctého srpna, i tam budou na všechny běžce v cíli čekat 100% přírodní a letos obzvláště designově vydařené medaile.

VÝSLEDKY

WEB ZÁVODU