Červenec plný závodů mají soutěžící v Poháru CSUT. Ultra trailaři si začátkem měsíce dali Červenokosteleckou stovku na Náchodsku. O víkendu 20 – 22. července byl první ročník Mukařovské stovky ve Středních Čechách a o víkendu 27. – 29. července je čeká kultovka – Týnišťské šlápoty. Všechny tyto akce spojuje jméno pořadatele ultra trailového poháru Olafa Čiháka. Kostelec absolvoval, v Mukařově pomáhal s pořádáním a Týniště pořádá.

V Mukařově měl závod zařazený do Poháru CSUT délku 115 kilometrů se součtem stoupání 2,8 kilometru. Ve stylu start cíl vyhrál za 14:40 Jakub Karč z Babic. Druhý byl také celý závod Ladislav Stančo – 17:10. Třetí místo dlouho držel Ondřej Plašil, nakonec šestý za 20:16, ale podstatně více sil měl v druhé polovině závodu Milan Šíma z Otrokovic, který byl na úvodních kontrolách pátý – 17:19. „Moje jubilejní desátá stovka v Poháru CSUT a jako dárek jsem si dal třetí místo. Na trase hodně asfaltu a tropické teploty.“

Čtvrtý Milan Čaloud zapsal 18:31 a pátá byla nejlepší žena Andrea Nováková z Náchoda za 19:05, ta je přihlášena i na Týnišťské šlápoty, vyhrála i v Červeném Kostelci. Druhá Ludmila Cerovská 23:00 a třetí Eva Konzská za 23:46.

Obě stovky si dali manželé Hofmanovi z Prahy – 32:26. Jiři Hofman je rekordmanem v počtu stovek absolvovaných v rámci Poháru CSUT, tato byla jeho 93.

Týništské šlápoty mají mít letos délku 115 kilometrů a součet stoupání 3,8 kilometru a povedou Orlickými horami. Pořadatelé stejně jako vloni převezou v jedenáct hodin večer závodníky z Týniště nad Orlicí, kde je cíl závodu, na start do Olešnice v Orlických horách, který má být o půlnoci z pátka na sobotu. Mezi přihlášenými je třeba vítězka dvou posledních ročníků Eliška Kaniová z Lázní Lipová.

Jsou objednány tři autobusy, dva už jsou naplněny a v třetím zbývá několik míst. Kdo si netroufá na stovku může se po trase závodu vydat na kratší tratě. V sobotu v devět hodin odstartuje v Rokytnici v Orlických horách běh na 58 kilometrů se součtem stoupání 1,4 kilometru, mezi přihlášenými na tuto trať jsou třeba populární manželé Kubrovi z Hradce Králové. V deset hodin je možné se vydat z Potštejna trasu turistického pochodu o délce třiceti kilometrů.

Olafovi akce jsou proslulé svých perfektním značením a zajištěním. Letos je třeba kontrola na 90 kilometru, pro kratší trasu na 35, u Petra Martinovského. Loňský vítěz K100 navíc trať vylepšil o super stoupák, kde na osmi stech metrech startující musejí zdolat dvě stě výškových. „Nádherná stezka, v přípravě na kopcovitý závody ji dávám čtyřikrát pětkrát za sebou,“ uvedl Petr.