V nečekaně v pohodové atmosféře, ale za tropického vedra, proběhla červencová Malá cena Monaka. Po delší době přijela největší současná běžecká legenda – jednadevadesátiletý Jirka Soukup vybaven novými maratonkami.

V současné době se Jirka účastní Zlatého týdne Emila Zátopka v Praze. V minulých dnech dal desítku a pětku a v pátek ho čeká závěrečná desítka. V Praze se však jako hlavní závod poběží maraton a připravena bude i půlka. „Zatím to dávám v pohodě. Desítku za dvě hodiny a udolal jsem jednoho "mladíka“. Pětku za hodinu," pochlubil se Jirka.

I když Jirka ještě nemá zraněnou nožku ještě zcela v pořádku, kvůli ní čtvrt roku nezávodil, přesto před Zlatým týdnem absolvoval ještě kultovní běh do vrchu na Náchodsku, jehož cíl je nad skalním městem u chaty Hvězda. Na Monaku vystřihl 3,6 kilometru za 45 minut.

Hlavní závod na deset kilometrů na Malé ceně Monaka vyhrál potřetí za sebou Jaromír Hradecký Hradecký ze Skutče za 37 minut. Úspěšný byl i o víkendu, kdy byl nejlepší v terénním půlmaratonu na Vysočině. „Kluci to tam pěkně nakopli a po startu jsem byl někde až na desátém místě, ale postupně jim docházelo a někde mezi třetím a čtvrtým kilometrem ve stoupání jsem šel do čela,“ vzpomněl na víkendový závod.

Nejlepší ženou byla v čase o deset minut horším Markéta Hronová, kterou doprovázel její pejsek Mandarinka, s nímž běhá závody na Hradeckém běžeckém poháru, další je v úterý 31. července, a jsou v průběžném pořadí v Hradci druzí.